Handverkstreff på middelaldergården Stiklastadir 24.-26. mars

Stiklestad Nasjonale Kultursenter ønsker velkommen til ei helg fylt med kurs og demonstrasjoner i historiske handverk 24.-26.mars!

Stiklestad Nasjonale Kultursenter ønsker velkommen til ei helg fylt med kurs og demonstrasjoner i historiske handverk.

En unik sjanse til å lære ulike handverk med røtter i vikingtid og middelalder, og samtidig få muligheten til å bo og sove i langhus eller gjesteloft.

Påmeldingsfrist: 1.mars. Bindende påmelding.

Kursprogram: (Med forbehold om endringer og nok deltakere) Mer info om de enkelte kurs lenger ned på sida (oppdateres fortløpende)

Kurs fredag lørdag søndag Kursholder Pris
Historiske skinnsko 19.00-21.00 09.00-16.00 09.00-15.00 Espen Kutschera og Lena Eikeland Kutschera 1950,-inkl. lunsj lørdag og søndag
Vikingkiste og treskjæring/dekor 19.00-21.00 09.00-16.00 09.00-15.00

Kai Johansen

 

1950,-inkl. lunsj lørdag og søndag
Historisk mat 19.00-21.00 09.00-19.00

Steikari/ Sunniva Saksvik

 

1450,- inkl. lunsj lørdag
Spinning på handtein 09.00-16.00 Gunhild Rikstad 850,- inkl. lunsj
Såler av kuhalehår 19.00-21.00 09.00-16:00 09.00-15:00

Marte Iren T. Bakken

 

1950,-inkl. lunsj lørdag og søndag
Smiing 19.00-21.00 09.00-16.00 09.00-15.00

Øystein Viem

 

      FULLT

lørdag og søndag

Sko og kuhalesåler

Informasjon om kurs og lærere:

Historiske skinnsko

Kurslærere er Espen Kutschera og Lena Eikeland Kutschera.

Espen og Lena er også kjent som Fortidsfamilien, med egen blogg om alt de driver med innen historisk handverk (https://fortidsfamilien.com). Espen er arkeolog, til daglig museumspedagog i Bymuseet i Bergen/Hordamuseet.  Han har i en årrekke laget historiske sko til både museer og folk i viking- og middelaldermiljøer. Lena er etnolog, og jobber ved Vestnorsk Utvandringssenter/Museumssenteret i Hordaland.

Funn av skinnsko er nokså vanlig ved arkeologiske utgravinger i middelalderbyer i Nord-Europa. Garvet skinn bevares godt i fuktige kulturlag, og det har gjort at vi har en nokså rikt utvalg av skomodeller fra slutten av vikingtid og utover i middelalderen. På kurset får du muligheten til selv å sy et par enkle sko. Du får blant annet lære om ulike modeller sko, kvaliteter på skinn og lær, tilpassing av mønster og sko, og ulike sømteknikker og utstyr.

Kursavgiften dekker materialer til ett par sko og lunsj. Har du utstyr til skinnsøm, som f.eks. saks, kniv, syler, nåler eller annet, så ta det gjerne med.

Vikingkiste og treskjæring/dekor

Kurslærer er Kai Johansen

Kai jobber som handverker på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Han er utdannet treskjærer, har bakgrunn fra Raulandsakademiet og 3 års lære i bedrift. Han drev i mange år egen treskjærerbedrift, og har levert treskurd og trearbeider til både museer og vikingentusiaster. Kai har holdt mange kurs med fokus på vikingtids trehandverk og treskjæring.

På kurset vil du få muligheten til å bygge din egen kiste etter modell som vi kjenner fra funn fra vikingtid, en kiste laget av seks planker. Det vil også bli fokus på enkel dekor av kisten med utgangspunkt i ulike stiler fra vikingtid og tidlig middelalder. Kai vil også gi tips til hvilket utstyr man bør ha, hvilke materialer man kan bruke og hvor man kan får tak i disse.

Kursavgiften dekker materialer og lunsj, og vi har verktøy å låne ut under kurset. Har du verktøy selv, som en god snekkerøks, treklubbe, treskjærerjern, tappjern, liten navar o.l., så ta gjerne med dette.

Historisk mat

Kurslærer er Steikari v/Sunniva Saksvik

Steikari er en forening for utøvelse, utprøvelse, formidling og demonstrasjon av historisk matkunst. En gruppe matglade historienerder og hobbykokker som kokkelerer, demonstrerer, kurser og foredrar, med til sammen mange år med erfaring i historisk matlaging, og særlig kompetanse på vikingtid og middelalder.

Kurset vil foregå i gildehallen i langhuset på Stiklastadir. Dette blir et kurs med en blanding av teori og praksis, med fokus på hvordan å bruke kilder til å rekonstruere retter. Det blir også om råvarer, teknikker og utstyr.

Råvarer og lunsj er inkludert i kursavgifta.

Spinning på handtein

Kurslærer er Gunhild Rikstad.

Hun er seksjonsleder fag og formidling på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Hun har spunnet på handtein i 20 år, og har sin tekstilkunnskap fra Fosen folkehøgskole og folkekunststudiet ved Høgskolen i Telemark.

Spinning på handtein har foregått i tusenvis av år, helt til utpå 1600-tallet var det den dominerende måten å lage tråd av fibre på. På dette kurset får deltakerne prøve kamming av ull, karding av ull og øve på spinning på handtein. Kursdeltakerne får kunnskap om ulike ullkvaliteter. Vi spinner både ull som vi karder/kammer selv, og ferdigkardet ull.

Kursavgiften inkluderer en handtein i tre, ull og lunsj. Ta gjerne med egen handtein i tillegg hvis du har.

Såler av kuhalehår

Kurslærer er Marte Iren T. Bakken

Marte jobber til daglig ved Fosen Folkehøgskole. Hun er en allsidig person som jobber med både tekstil og mat, og hun har en mastergrad i folkekunst.

En av de største utfordringene man kanskje har kjent på om man har gått litt i middelaldersko, er at kulda og fuktigheten kan komme krypende opp gjennom lærsålen. Men med et par innleggsåler av kuhalehår, vil dagene i skinnsko bli mye behageligere.

Marte lærer deltagerne hvordan man gjennom vasking, koking, karding og sying lager seg holdbare og varme såler av en ressurs få i dag tenker over kan brukes til noe fornuftig.

Kursavgift inkluderer materiale og lunsj, og vi holder utstyr.

Smiing

Kurslærer er Øystein Viem

Øystein jobber her på SNK. Han har en bred bakgrunn der han har jobbet med handverk, design og kunst i ulike materialer.

Siden jernet kom inn i menneskenes liv i norden for over 2000 år siden, har smeden vært den som på nærmest magisk vis gjennom ilden har formet flotte og nødvendige gjenstander.

Kurset vil bl.a. gi innføring og trening i grunnleggende smiteknikk, materialforståelse, herding og stålkvaliteter. På kurset vil deltakerne få prøvd seg på å smi enkelt smedverktøy (dor og spikerlo) som skal brukes videre i arbeidet med å smi middelalderske kistehengsler og spiker.

Materialer og utstyr som trengs under kurset, samt lunsj, er inkludert i kursavgifta. Ferdig produkt får du beholde. Har du eget smiverktøy som hammer, tenger og annet du ønsker å bruke er det selvsagt lov å ta det med.

Overnatting:

Stiklestad Hotell. Overnatting i dobbeltrom  kr. 575,- pr. pers inkl. frokost. Ønsker du å bo alene på rommet koster dette kr. 850,- inkl. frokost. Les mer om Stiklestad Hotell

Overnatting på Stiklastadir.  Overnatting på Stiklastadir koster kr. 375,-. Det finnes toalett- og dusjfasiliteter.  Frokost er inkludert og serveres på hotellet. Sovepose må medbringes da det ikke er sengeklær på Stiklastadir. Evt. tillegg for sengeklær kr. 150,- (Disse må leies i resepsjonen på Kulturhuset ved innsjekking).

Påmelding håndverkstreff på Stiklastadir

  • Her kan gi beskjed om eventuelle allergier, andre behov m.m. Om du ønsker å bo i dobbeltrom med en bekjent, vennligst noter navn her.

 

IMG_4969