Museumssøndager i juli

Med god hjelp av frivillige vil det være utvidet tilbud på museumsområdet på Stiklestad hver søndag i juli.

Alle fire søndager i juli vil det være ekstra liv og røre på Stiklestadområdet. I tillegg til de daglige vikingsommer-tilbudene på middelaldergården Stiklastadir, vil det på museumssøndagene bli handverk og aktiviteter både på folkemuseet og på Stiklastadir. Disse søndagene vil også kafeen i Molåna være åpen, samt at leikebutikken og leikefjøset være tilgjengelig for barna. Dette er aktiviteter som er stengt de øvrige dagene denne sommeren.

Frivillige fra Spelet om Heilag Olav vil også være tilstede for å fortelle og vise fram hva de holder på med.

– Vi er svært glade for at de frivillige i Spelet om Heilag Olav er så positive til å bidra under museumssøndagene. Selv om det ikke er spel i år, stiller de opp på flere arenaer på Stiklestad i sommer, både i sommersesongen og under Olsokdagene, sier Ingegerd Eggen, avdelingssjef ved Stiklestad. Uten denne hjelpa hadde det ikke vært mulig med utvidet tilbud søndager denne spesielle sommeren.

Publikum vil møte de frivillige på de tre første søndagene. Første helga er det kostymenemnda som åpner dørene til hærmannshuset og viser fram kostymer og sitt arbeid. Den andre helga blir vi  nærmere kjent med gjengen som jobber med våpen og rekvisita, og den 19. juli får publikum et innblikk i hvordan gårdsfolk og dansere jobber. Kanskje er det noen barn som har lyst til å prøve å danse solleiken også?

Hver søndag har fått sitt tema som gir inspirasjon til aktivitetene som skal foregå.

 5.juli: TRE OG TEKSTIL

12.juli: SMI MENS JERNET ER VARMT

19.juli: LEIK I 1000 ÅR

26.juli: TRADISJONSMAT

——————————–

5.juli: TRE OG TEKSTIL: På Stiklastadir blir det spinning på handtein, nålebinding og andre tekstilaktiviteter fra ull til klær på vikingevis. Her blir det også demonstrasjoner av middelalderhandverk i tre, som hogging, pjåling og tvinning av vidjer. På Molån-tunet på folkemuseet blir det aktiviteter med tre og tekstil som barna kan delta på. Frivillige fra kostymenemnda i Spelet om Heilag Olav vil være tilstede i hærmannshuset og vise fram kostymer og fortelle om hvordan de jobber.

12.juli: SMI MENS JERNET ER VARMT: Denne dagen gjennomfører vi jernblestring i leirovn bygd for anledningen! Det vil også bli aktivitet i våre smier, både i middelalder-essa på Stiklastadir, 1800-tallssmia på folkemuseet og felt-essa på Molån-tunet. Frivillige fra rekvisittnemnda vil vise fram gjenstander og våpen som brukes i Spelet om Heilag Olav og fortelle mer om sin rolle i spelproduksjonen.

19.juli: LEIK I 1000 ÅR: Vi viser et mangfold av leiker fra vikingleiker på Stiklastadir til sangleiker på folkemuseet. Frivillige gårdsfolk og dansere fra Spelet om Heilag Olav vil også være tilstede og vise fram trinn fra bl.a solleiken i spelet. Både barn og voksne kan prøve seg på ulike spill og leiker hvis de vil.

26.juli: TRADISJONSMAT: Hvordan lagde de mat i vikingetida, og hvilke råvarer hadde de tilgjengelig? På Stiklastadir viser vi hvordan mat ble tilberedt i kokegroper. På folkemuseet får du se hele prosessen fra kornet blir malt i kvenna til flatbrød blir stekt på takka. Ølbrygging er også tema, samt at et utvalg lokale matprodusenter vil tilby sine varer for salg på Molåntunet.

Del på Facebook