Programslipp Olsokdagene på Stiklestad 27. juli – 1. august 2021

PROGRAMSLIPP FOR ÅRETS OLSOKDAGER PÅ STIKLESTAD

 

Stiklestad Nasjonale Kultursenter har gleden av å presentere programmet for Olsokdagene på Stiklestad 2021!

«Selv om vi står overfor nok en annerledessommer, blir det selvsagt Olsokdager på Stiklestad! Vi har laget et program som vi er veldig stolte av og som vi håper og tror mange vil ha stor glede av. Vi er derfor utrolig glade for at vi nå endelig kan dele hovedtrekkene i programmet for Olsokdagene 2021 med dere» sier avdelingssjef på Stiklestad Ingegerd Eggen og direktør i SNK, Heidi Anett Øvergård Beistad.

 

ÅRETS TEMA: RETTFERDIGHET

Rettferdighet er ord de fleste har et sterkt forhold. «Det er urettferdig!» er en formulering vi raskt lærer oss å bruke. Hva vi opplever som rettferdig er imidlertid forskjellig: det varierer mellom ulike tider, ulike samfunn og ulike mennesker. Diskusjoner om hva som er rettferdig skaper derfor gjerne et sterkt engasjement. Temaet er også et relevant perspektiv på olavsarven: Var Olav rettferdig? Ble han opplevd som det i sin egen tid – og hvordan har ettertiden vurdert han? Hvilke politiske kort brukte Olav for å rettferdiggjøre sine gjerninger? Og hvilke grupper har brukt Olav for å rettferdiggjøre sine?

Under Olsokdagene 2021 skal vi nærme oss temaet RETTFERDIGHET i fortid, nåtid og fremtid og i alt fra de store samfunnstemaene til de nære og personlige spørsmålene. Temaet deler SNK med våre gode venner og samarbeidspartnere i Olavsfest.

 

STIKLESTADPROFIL 2021

Årets stiklestadprofil er Ella Marie Hætta Isaksen. Hun er en norsk, samisk musiker og aktivist, kjent både som soloartist og som frontperson i bandet ISÁK. Hun har vært en markant stemme i den norske offentligheten de siste årene, og har spesielt utmerket seg gjennom sin tematisering av samisk identitet og stolthet, aktiv deltakelse i Natur og ungdom og gjennom å oppfordre artister til å bruke sin stemme i samfunnsdebatten. I 2019 vant hun Brobyggerprisen og i høst er hun aktuell med boken «Derfor må du vite at jeg er same».

 

«Vi er både veldig stolte og svært takknemlige for at Ella Marie Hætta Isaksen har takket ja til innta rollen som Stiklestadprofilen 2021. Hennes brennende samfunnsengasjement kombinert med hennes evne til å nå ut til mange og til å både utfordre og bygge broer, er til stor inspirasjon. Vi gleder oss til at hennes kraftfulle stemme skal fylle Stiklestad under Olsokdagene 2021,» sier direktør Øvergård Beistad.

 

OLSOKKUNSTNER 2021

Årets Olsokkunstner er Hannah Ryggen Army, representert ved Julie Ebbing, Veslemøy Lilleengen, Pia Rognes og Grete Neseblod. Hannah Ryggen Army er et nettverk av kunstnere etablert som en hyllest til kunstneren Hannah Ryggen (1894-1970). Deres arbeid kjennetegnes av høy kunstnerisk kvalitet og sterkt samfunnsengasjement. Under olsokdagene vil kunsten til Hannah Ryggen Army fylle Leidangsgalleriet, men også overraske på andre deler av museumsområdet på Stiklestad. «Vi er uhyre glad for at Hannah Ryggen Army har takket ja til å være årets olsokkunstner. En viktig del av talerstolarbeidet til SNK er å løfte kunstens samfunnsrolle som ytring, utfordrer og samtaleskaper. De fire kunstnere som kommer til oss i sommer har vist en enestående evne til å gjøre nettopp det. Vi gleder oss enormt til å se hvilke nye lag av fortellinger og samtaler de vil tilføre Stiklestads tusenårige historie» sier direktør Øvergård Beistad.

 

TALERSTOLEN STIKLESTAD

Stiklestad har i snart tusen år vært et sted for meningsbrytninger. Denne arven ønsker SNK å gi et verdifullt, nåtidig innhold. Målet med Talerstolen Stiklestad er derfor å utvikle Stiklestad som en arena for bred samfunnsdialog. Det gjør vi gjennom å invitere et bredt spekter av samfunnsstemmer hit for å rette søkelys mot både historiske spørsmål og dagsaktuelle temaer gjennom ulike ytringer.

 

Under Olsokdagene 2021 vil våre besøkende bli kjent med alt fra Olav som lovgiver til fotball og menneskerettigheter og vi møter blant annet Stiklestadprofilen Ella Marie Hætta Isaksen, Arne Okkenhaug, biskop Herborg Finnset, Ingrid Galadriel Aune Falch, Snorre Valen, Jørn Øyrehagen Sunde, Marte Hallem og Thomas Seltzer. Titler på programmet inkluderer «Humanitet og rettferdighet. Tanker ti år etter terroren rammet», «Den rette historien? Makt og ansvar i historieformidling», «Fremmed blod. Filmvisning og samtale om den glemte minoriteten» og «Historier om rettferdiggjørelse. Mordernes fortellinger».

 

«Og, selvsagt blir det også konserter. Åpningskonserten blir med stiklestadprofil Ella Marie Hætta Isaksens band ISÀK. I tillegg blir det visekveld med Verdal Teaterlag, konsert med Kings of Queen og barnekonsert med Klaus og Klara. Ikke minst blir det en festkveld når Årets medspillere Totom deler sin musikkglede med oss!» sier avdelingssjef Ingegerd Eggen.

 

NASJONALJUBILEET 2030

I år, som i fjor, skal vi tenne Olsokbål 29.juli. I år markerer vi både jubileene på Mære 2021 og Hundorp 2021 og at det er ni år igjen til 2030. Sammen med flere gode samarbeidspartnere, inkludert Falstadsenteret, Olavsfest, Nidaros pilegrimsgård og Regionalt pilegrimssenter Stiklestad inviterer vi også til ildsjelvandring, ei pilegrimsvandring hvor en flamme fra Olsokbålet, Olavsflammen, bæres fra Stiklestad til Trondheim fra 29.juli til 3.august. Vandringen inkluderer et rikt samtaleprogram og temaet for årets vandring er, naturlig nok, rettferdighet.

 

I samarbeid med Hundorp 2021, som er en del av Nasjonaljubileet 2030, vil vi også vise en live-stream av forestillingen «Signe frå Bjølstadmo», av Hans Rotmo og Hans Løkken og med blant annet den tidligere spelkongen Anders Baasmo og Trondheimssolistene. «Mange vil nok glede seg over gjensynet med denne flotte forestillinga som ble satt opp på Stiklestad for vel 20 år siden», sier avdelingssjef Eggen.

 

ARVEN FRA SPELET OM HEILAG OLAV

«Vi er veldig lei oss for at vi måtte avlyse årets spel. Vi vet at det er mange, som oss, som vil savne Spelet om Heilag Olav i sommer» sier avdelingssjef Eggen. Hun legger til: «Derfor jobber vi tett sammen med frivilligheten for å sørge for at spelarven blir levende og sterkt til stede på Stiklestad i sommer likevel. Et høydepunkt vil bli Olavsvakekonserten 28.juli, hvor vi vil få høre mye av musikken fra spelet som vi alle er så glade i»

 

«Programmet for Olsokdagene 2021 er fortsatt under utvikling. Mer informasjon vil bli publisert utover sommeren. Billettsalget til de ulike arrangementene slippes fortløpende og vi har kun 200 billetter tilgjengelig til arrangementene i Borggården, så her er det førstemann til mølla!

Vi håper på godt vær, god stemning og gode samtaler. Sammen med våre gjester skal vi både ivareta smittevernreglene og skape nye, verdifulle stiklestadminner», avslutter avdelingssjef Eggen.

 

 

Hjertelig velkommen til Olsokdagene på Stiklestad 2021 – vi gleder oss!

Del på Facebook