Til minne om Helge Gausen

Nå kan kappa hvile..

Den 12 november gikk Helge Gausen ut av tida, 95 år gammel.

Helge ble født 16. mai i 1926 og drev som gårdbruker i hele sitt liv, men vi som kjenner han, vet at han også viet hele sitt voksne liv til Spelet om heilag Olav på Stiklestad. Helt fra oppstarten av Spelet i 1954, var han med på scenen i ulike roller. Han var danser i leikarringen, spilte Kåre Ljotson i mange år og var en av biskop Grimkjels prester i flere tiår. Bortsett fra ett år, var Helge med i Spelet om Heilag Olav samtlige forestillinger fra 1954 og fram til 2016

For oss som lærte Helge å kjenne, var han ikke bare en dyktig amatørskuespiller, men også en bauta for alle oss som jobbet som frivillige i Spelet.  Han hadde en ro over alt han gjorde og en fortellerevne som tok oss med til tidligere år og hendelser.

Helge jobbet som frivillig på Stiklestad fra 1954 og var med på å bygge opp en av Norges mest kjente frivillighetsapparat. For dette arbeidet fikk han en vel fortjent Kongens fortjenestemedalje i sølv i 2005.

Neste sommer kommer han ikke til å sitte sammen med resten av prestene på tunet foran Molåna, men minnet hans vil være der likevel. Og mange av historiene.

Vi lyser fred over minnet til Helge Gausen.

 

Jostein Grande, Spelnemnda

Heidi Anett Beistad Øvergård, Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Del på Facebook