Åpning av kunstutstillingen «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling»

Skakke folkedrakter - Lin Wang_Bunad Tattoo Shop_foto Annar Bj├©rgli_Nasjonalmuseet

Tidspunkt

21. juni 2024

Sted

Molåntunet

Pris

Gratis

21. juni kl 1700 åpner kunstutstillingen «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Utstillingen vil bli mulig å se og oppleve i hele sommer.

Seks unge kunstnere har laget verk inspirert av norske og samiske drakt- og håndverkstradisjoner. Utstillingen skal vises åtte steder spred utover landet, og nå i sommer er vi så heldige at den skal vises frem her på Stiklestad.

Mange har et forhold til bunader, kofter og folkedrakter. De tradisjonsrike plaggene kan skape sterke følelser av tilhørighet og stolthet, men også av utenforskap, skam og sinne. Utstillingen er like mye en hyllest som et opprør – en utstilling om drakter som er langt fra en draktutstilling. En utstilling der drakter ikke først og fremst er drakter, men symboler og ideer som former vår tid, vår selvforståelse, våre relasjoner og vår historie.

I kunstutstillingen «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» er Márjá Karlsen, Harald Beharie, Rafiki, Lin Wang, Håvard Kranstad og Christian Blandhoel invitert til å utforske og utfordre draktskikker, identitet og håndverkstradisjoner. I prosessen har de undersøkt motsetninger og gått i dialog med håndverkere og kunnskapbærere. De har skapt sine egne uttrykk gjennom blant annet fotografi, vev, perlearbeid, porselen, installasjoner, instrumenter og dans.

Verkene vil stilles ut i flere bygg på Molåntunet. I forbindelse med åpningen vil det bli samtale med Rafiki, en av samtidskunstnerne. Dette markerer også åpningen av sommersesongen her på Stiklestad. I tillegg til åpning av kunstutstillingen blir det rømmegrøtsalg, håndverksaktiviteter og dans på tunet. Dagen avsluttes med underholdende bingo, ledet av selveste Torill Tombola.

Program:

17:00 Åpning v/ Heidi Anett Øvergård Beistad og Verdal pride

17:15: Omvisning i utstillingen

18:15: Samtale med Rafiki, Maria og Maja

18:45: Dans på tunet

20:00: Torills Tombola

Åpningen av «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» er gratis.