Åpning olsokdagene Knut Olav Åmås, Edith Notowicz og John Arne Moen

olsokdager i kirka

Tidspunkt

24. juli 2020

Sted

Stiklestad kirke

Pris

230,- / 210,-

Åpning av Olsokdagene på Stiklestad 2020. ”Å leve med det ekstreme – en samtale med Edith Notowicz og John Arne Moen” møter Norges siste Auschwitz-overlevende sjefredaktør i Trønder-Avisa.

I år er det 75 år siden slutten på andre verdenskrig og frigjøringen av konsentrasjonsleirene. Bildene og beretningene fra steder som Auschwitz-Birkenau, Bergen-Belsen og Sachsenhausen sendte sjokkbølger ut i verdenssamfunnet. For mange var dette imidlertid mer enn ubegripelige fortellinger: det var dypt personlige erfaringer de nå måtte leve videre med. Hvordan er det å oppleve det utenkelige? Og hvordan lever man med det ekstreme gjennom et langt liv?

Edith Notowicz var 14 år da hun ble deportert til Auschwitz. I leiren mistet hun hele sin familie og ble selv utsatt for Josef Mengeles eksperimenter. I dag er hun den eneste Auschwitz-overlevende i Norge. På Stiklestad møter hun John Arne Moen, sjefredaktør i Trønder-Avisa.

Samtalen er et samarbeid mellom SNK og Trønder-Avisa og en del av åpningsarrangementet under Olsokdagene på Stiklestad 2020.

Årets festival åpnes av Knut Olav Åmås, direktør for stiftelsen Fritt Ord. Det vil også bli musikalske innslag av årets medspillere søskenparet Ole Anton Moe (18) og Karen Ingeborg Moe (16) samt formidler Hildur Norum.