Bokbad «Fremmed blod» Marte Hallem i samtale med Berit Fikse

Skogfinne jobber på marken

Tidspunkt

9. desember 2021

Sted

stiklestad nasjonale kultursenter

Pris

150,-/130,-/75,-

Velkommen til bokbad av boka «Fremmed blod» skrevet av Marte og Andrea Hallem 

Visste du at store deler av befolkningen i øvre deler av Verdal er etterkommere av skogfinner? At det antagelig finnes flere tusen verdalinger som deler den skogfinske arven med folket på Finnskogen? På 1790-tallet kom omkring 40 skogfinner og slo seg ned i Helgådal og Vera. De har tusenvis av etterkommere i Verdal og resten av Trøndelag i dag, og Vera omtales som Norges nordligste skogfinske bygd.

Foto: Marko Haapalehto

Foto: Marko Haapalehto

Dette har nå Marte Heie Hallem skrevet bok om, og den 9. desember kommer hun til Stiklestad for å bokbades av Berit Fikse. Da sitter Marte med ei fersk bok i handa kalt «Fremmed Blod». Den er et frittstående verk som ble skrevet i etterfølgelsen av filmen med samme navn.
– Jeg har hatt ei bok i bakhodet mens jeg har jobbet med filmen. Den følger samme reise som vi gjorde i filmprosessen, og spinner omkring min og min datter Andrea sin reise Norden på tvers, i skogfinsk kultur og historie. Boka går dypere i kildene enn filmen hadde anledning til å gjøre, og er et eget, frittstående litterært verk. Den er også blitt et visuelt praktverk, vil jeg si! Albertine Vestvik har laget ei fantastisk fin bok med lekker grafisk design, et rikholdig billedmateriale, samt med fine illustrasjoner og informativt kartverk, sier Marte.

Filmen «Fremmed Blod» har etter premieren i mars 2021 vært en av de mest sette enkeltstående dokumentarfilmene på NRK.

I Trøndelag har det hittil ikke vært utgitt noen bok som tar for seg landsdelens skogfinske tilknytning, og derfor har Marte latt en egen del av boka få en trøndersk inngang med fokus på menneskene som kom til Trøndelag på slutten av 1700-tallet.

Velkommen til bokbad torsdag 9. desember kl. 19 i auditoriet på Stiklestad Nasjonale Kultursenter i Verdal.

Billetter kan kjøpes på nett her eller i resepsjonen på kulturhuset (74044200).

Voksen: 150,-
Honnør: 130,-
Stiklestadkortinnhaver: 130,-
Student: 75,-

Kaffe og kake er inkludert i prisen.
Gratis parkering.
Arrangør: Stiklestad Nasjonale Kultursenter