Feittirsdag

Tallerken med saltkjøtt og rotgraut

Tidspunkt

17. februar 2026

Arrangør

Scandic Stiklestad

Sted

Scandic Stiklestad

Pris

Kommer

Faste betyr å «holde fast ved», og før reformasjonen på 1500-tallet var dette perioden der man ga avkall på visse typer mat og gleder, for å skjerpe forberedelsene og konsentrasjonen til påskehøytiden. Fasten tok til 40 dager før påskeaften (søndager ikke medregnet i fasten) – på askeonsdag.

De viktigste matreglene var at man ikke skulle spise kjøtt- og fleskemat, og ellers være mest mulig stille. Det var heller ikke lov til å holde bryllup i denne perioden, og ektefolk skulle ikke «være sammen».

Feittirsdag var en festdag hvor gjaldt det å få i seg mest mulig fet mat før den lange fastetida- Menyeksempler er raspekaker (Sunnfjord), rømmegrøt (Nordfjord), saltkjøtt (Trøndelag) og klubb fylt med fleskebiter (Nannestad).

Kilde: norsktradisjonsmat.no

Feittirsdag på Stiklestad er alltid saltkjøtt og rotgraut med godt tilbehør! (I tillegg til andre menyer selvsagt)