Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

Kurs i kipemaking og tau av lindebast

kipemaking

Tidspunkt

25. - 27. oktober 2019

Sted

AKS - Auskin kreative senter

Pris

Påmelding til [email protected]

Stiklestad Nasjonale Kultursenter arrangerer KURS I KIPEMAKING OG TAU AV LINDEBAST

Sted: AKS – Auskin Kreative Senter i Vuku.
Når: Fredag 25. til søndag 27. oktober – 30 timers kurs.
Kursholdere: Samson Øvstebø & Hege Wiken

Kun 10 plasser

Kiper er en flettet kurv som er blitt brukt i Norge kanskje fra før Vikingtid og helt opp til 1950-60 tallet til å frakte alt man trenger å ha med seg på ryggen, som feks brensel, høy, fisk, potet, frukt, verktøy, og gjødsel. De kommer i mange størrelser og er ofte spesialisert inn mot et arbeidsområde.
Vi skal lage kiper med einer eller brakje som de sier på Vestlandet og selje, og bærereimene er laget av tau av lindebast.

Lindebast er barken på lindetreet som er blitt behandlet slik at vi får tynne fibre til å slå tau av.

Kursholderne:
Samson Øvstebø (1949) har laga kiper i over 20 år, og halde utallige kurs i emnet rundt om i landet. Han har stor interesse for å arbeide med tre, og har produsert stoler, sendingskorger, kister og mykje anna i mange år. Det var historisk interesse og ynskje om å ta vare på kunnskap som er i ferd med å døy ut som gjorde at han begynte å lage kiper og lindebasttau. I Åkra, der Samson kjem ifrå, var både lindebasttau og kipe sjølvsagte bruksgjenstander på alle garder. – www.ovstebo.info

Hege Wiken (1980) er utdanna korgmaker og har det siste året dykka dypere ned i dei norske tradisjonelle korgene og materiala – noko som det dessverre var lite om under utdanninga. Ei av motivasjonene for å bli korgmakere var nettop å nytte dei lokale ressursene, noko som ligg til grunn for alle tradisjonelle korger.
Hege lager både klassiske pilkorger og reparerer stolseter og anna som ligg under korgmakerfaget, men brenn spesielt for dei lokale «ville» materiala og nytta av dei – til å lage blant anna kiper, vedmeiser, vombakorger og tægerkorger. – www.kurvmaker.no

Sidan november 2018 har Hege og Samson halde på med eit prosjekt om å gjenskape vedmeisen, ei korg som vart laga på Hedmark fram til ca 1995, men som ingen kan lage lenger. Dei har jobba med dokumentasjon frå Norsk Handverksinstitutt og prøvd og feila undervegs i produksjonen av vedmeisene. Prosjektet har resultert i ei utstilling om vedmeisen med korger og foto av prosessen, utstillinga har stått på Hardanger Kulturgalleri i sommer, og skal vidare til Norsk skogbruksmuseum til våren.
Dei har også hatt ei utstilling på Agatunet med kiper, sendingskorger, flisefat og vedmeiser – korger med den fellesnemnar at dei alle er laga i splitta materiale.

Påmeldingsfrist 1. oktober

Påmelding sendes til epost [email protected] eller telefon 41491899.