Olsoksamtalen 2023: Kraften i en stemme

olsoksamtale

Tidspunkt

29. juli 2023

Sted

Stiklestad Nasjonale Kultursenter

Pris

190/170/80

Olsoksamtalen 2023: Kraften i en stemme med biskop Herborg Finnset og Elias Akselsen. Samarbeid med Nidaros biskop.

29. juli kl. 15.00 i Stiklestad kirke. Bill. 190 / 170 / 80

Romanifolket, også kjent som reisende eller tater, er en av fem nasjonale minoriteter i Norge. Frem til 1980-tallet var de utsatt for omfattende og statlig finansierte overgrep med mål om total fjerning av egenartet kultur og identitet. Hvordan overlever en kultur et slikt møte med en majoritetsmakt? Hva skjer med troen når den utfordres av slike samfunnskrefter? Hvilken kraft kan musikken ha som kontinuitetsbærer i møtet med ut -slettelse? Og hva koster det å være minoritetens stemme?

Disse spørsmålene utgjør rammen for Olsoksamtalen 2023 Kraften i en stemme hvor biskop Herborg Finnset møter Elias Akselsen i Stiklestad kirke. Akselen er musiker og lekpredikant og regnes som den fremste representanten for romanifolkets musikk i Norge. Han har gitt ut en rekke plater, blitt nominert til Spellemannsprisen flere ganger og har mottatt priser som NRK P2s folkemusikkpris og Blanche Majors forsoningspris. Møtet på Stiklestad vil inneholde både samtale og sang. Olsoksamtalen er et samarbeid mellom SNK/Museene Arven og Nidaros biskop.

Utstilling: De reisendes håndverk

Teaterfoajéen. Gratis De reisende har vært en del av Norge siden 1500-tallet. I århundrer livnærte de seg av ekspertise innen blant annet produksjon og handel med metallarbeider. Utstillingen viser visper og kniver fra en trøndersk privatsamling. Den gir et verdifullt innblikk i hvordan de reisendes kunnskap var med å prege hverdagslivet til majoritetsbefolkningen. Utstillingen er produsert av Stjørdal museum Værnes som også er en del av Museene Arven.