Forsøk på å gjenskape 2000 år gammel jernproduksjon

Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Skogn Rotaryklubb inviterer til jernblestring på Finnkaillbakken jernblestringsanlegg ved Høyslogruva i Skogn tirsdag 25. september.

Kunnskapen til folket som produserte jern i Trøndelag for 2000 år siden er for lengst borte, men store mengder slagg og rester av ovner ligger fortsatt som minner etter dem i landskapet. Er det mulig å gjenskape noe av denne kunnskapen ut i fra arkeologiske funn, og rekonstruere hvordan jernproduksjon i eldre jernalder foregikk?

På kulturminnedagene i september i 2017, involverte Stiklestad Nasjonale Kultursenter publikum i et prosjekt hvor vi skulle prøve å etterligne deler av jernproduksjonsprosessen gjennom praktiske arkeologiske forsøk. Eksperimentene foregikk over to dager, og med hjelp av en erfaren jernblestrer (Jens Jørgen Olesen) fra Danmark, bygde og blestret vi i to ulike ovner. Resultatet etter forsøket var oppløftende. Vi fikk smibart jern, og slagg som ligner det vi finner på de originale anleggende både i utseende og kjemisk innhold.

25. september skal vi eksperimentere videre, og forsøke oss i en ovn konstruert både etter arkeologiske funn og erfaringer fra tidligere forsøk både her og i Danmark. 

En unik mulighet for å delta i spennende eksperimentellarkeologiske forsøk, praktisk læring og økt forståelse for fortidig teknologi og kunnskap.

 

PROGRAM FOR DAGEN:

09:00        Opptenning i og forvarming (frem til ca. 11:00) av blestringsovn ved
ovnsmester Per Steinar Brevik.

09:30        Velkomsthilsen ved Skogn Rotaryklubb.
09:45        Foredrag ved Lars Stenvik: «I et historisk perspektiv»

11:00        Etter ca. 2 timer fra opptenning og utover dagen til ca 16:00 blir det foretatt malmsettinger og etterfyllinger med kull i blestringsovnen med jevne intervaller.

12:00        Ca. kl. 12 vil smeder fra Nidarosdomen demonstrere smiing og smedarbeid i inntil en times tid.

16:00        Omkring klokken 1600 (vanskelig å sette tidspunkt for dette) kan det bli uthenting av jernlupper dersom alt har gått vel… Disse vil i tilfelle komprimeres umiddelbart mens de er varme, med treklubber og slegger.

Hele dagen:

I løpet av dagen vil det bli arrangert guidede turer langs kulturstien «Far etter folk» (Info om tidspunkter på stedet)

Alle inviteres til å være med på å drive blåsebelger og delta i malm, kull- og vedsettinger under hele blestringsprosessen. Her trengs det felles innsats om vi skal får jern!

Ta med matpakke og kle dere for uteaktivitet etter værmeldingen! I tilfelle dårlig vær, vil vi legge opp til å ha et par telt tilgjengelig. I tillegg til egen matpakke, vil vi også i år legge opp til salg av drikke samt noe å bite i. Parkering og mobilt toalett vil være tilgjengelig i Høyslogruva.

Velkommen!