Handverkstreff på middelaldergården Stiklastadir 16. – 18. mars

Stiklestad Nasjonale Kultursenter ønsker velkommen til ei helg fylt med kurs og demonstrasjoner i historiske handverk 16. – 18. mars.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter ønsker igjen velkommen til Handverkstreff middelaldergården Stiklastadir.

Sett av helga 16. – 18.mars, og kom til Stiklestad for gode kurs og demonstrasjoner i historiske handverk. Dette er en unik sjanse til å lære handverk med røtter i vikingtid og middelalder, og samtidig få muligheten til å bo og sove i langhus eller gjesteloft.

Kursprogrammet er ikke endelig ennå.

Kursprogram: (Med forbehold om endringer og nok deltakere) Mer info om de enkelte kurs lenger ned på sida (oppdateres fortløpende)

Kurs fredag lørdag søndag Kursholder Pris
Treskjæring 19.00-21.00 09.00-16.00 09.00-15.00 Kai Johansen 1950,-inkl. lunsj lørdag og søndag
Brikkevev 19.00-21.00 09.00-16.00  09.00-15.00 Gunhild Rikstad 1950,- inkl. lunsj lørdag
Nålbinding 19.00-21.00 09.00-16.00 09.00-15.00 Runa Karmhus 1950,- inkl. lunsj lørdag
Smiing 2 19.00-21.00 09.00-16.00 09.00-15.00 Øystein Viem 1950,-inkl. lunsj lørdag og søndag

Sko og kuhalesåler

Informasjon om kurs og lærere:

Treskjæring

Kurslærer er Kai Johansen

Kai jobber som handverker på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Han er utdannet treskjærer, har bakgrunn fra Raulandsakademiet og 3 års lære i bedrift. Han drev i mange år egen treskjærerbedrift, og har levert treskurd og trearbeider til både museer og vikingentusiaster. Kai har holdt mange kurs med fokus på vikingtids trehandverk og treskjæring.

På kurset vil du få muligheten til å jobbe med enkel dekor på tregjenstander. Det kan være noe du har bygget selv, eller kun en plate for å øve på. Kanskje bygde du kiste her i fjor og fikk prøvd litt treskjæring da? Nå vil du kunne jobbe mer med dekor med utgangspunkt i ulike stiler fra vikingtid og tidlig middelalder. Kai vil også gi tips til hvilket utstyr man bør ha, hvilke materialer man kan bruke og hvor man kan får tak i disse. Kai har nok også noen gode tips om kvessing og vedlikehold av verktøy.

Kursavgiften dekker materialer og lunsj, og vi har verktøy å låne ut under kurset. Har du verktøy selv, som treklubbe og treskjærerjern så ta gjerne med dette.

Brikkevev

Kurslærer er Gunhild Rikstad.

Hun er seksjonsleder fag og formidling på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Hun har spunnet på handtein i 20 år, og har sin tekstilkunnskap fra Fosen folkehøgskole og folkekunststudiet ved Høgskolen i Telemark.

Brikkeveving er kjent i Europa tilbake til eldre jernalder, det åttende århundre fvt. Brikkeveving hører historisk sammen med oppstadveven, og benyttes til å skape start og kanting på større tekstiler som veves på denne. I dag brukes teknikken i hovedsak til å veve dekorative frittstående bånd, som kan brukes til belter og kanting av drakter.

Kursavgiften inkluderer brikker og øvrig materiale du trenger. Ta gjerne med eget utstyr i tillegg hvis du har.

Nålbinding 

Kurslærer er Runa Karmhus.

Hun er utdannet innen vikingtid- og middelalderkultur ved Universitetet i Oslo, og har jobbet som sommerformidler på SNK i mange år.

På kurset vil du lære nålbinding, som ofte kalles «vikingtidens strikking», hvor man bruker en tre- eller beinnål for å binde sammen ullgarn. Dette er en håndarbeidsteknikk med lang historie og utbredning, med funn fra Egypt og Peru tilbake til 300-400 tallet, brukt i Norge fram til strikkinga overtok etter middelalderen. Det er mange forskjellige sting, og man kan lage både plagg og bruksgjenstander. Kursavgiften dekker lunsj, nål og garn, men hvis du har egen nål eller eget (ull)garn du vil bruke, så gjerne ta med deg det.

 

Smiing 2

Kurslærer er Øystein Viem.

Øystein jobber her på SNK. Han har en bred bakgrunn der han har jobbet med handverk, design og kunst i ulike materialer.

Siden jernet kom inn i menneskenes liv i norden for over 2000 år siden, har smeden vært den som på nærmest magisk vis gjennom ilden har formet flotte og nødvendige gjenstander.

Kurset vil bygge på forrige års kurs, og gi en noe grundigere innføring og trening i smiteknikk, materialforståelse, herding og stålkvaliteter. På kurset vil deltakerne få prøvd seg etter ferdighet, og deltagelse på forrige kurs er ikke et krav, men noe erfaring med smiing er imidlertid en fordel.

Materialer og utstyr som trengs under kurset, samt lunsj, er inkludert i kursavgifta. Ferdig produkt får du beholde. Kurset foregår utendørs, så godt med klær og sko etter været er viktig. Har du eget smiverktøy som hammer, tenger og annet oppfordrer vi til å ta det med!

Overnatting:

Stiklestad Hotell. Overnatting i dobbeltrom  kr. 600,- pr. pers inkl. frokost. Ønsker du å bo alene på rommet koster dette kr. 850,- inkl. frokost. Les mer om Stiklestad Hotell

Overnatting på Stiklastadir.  Overnatting på Stiklastadir koster kr. 400,-. Det finnes toalett- og dusjfasiliteter.  Frokost er inkludert og serveres på hotellet. Sovepose må medbringes da det ikke er sengeklær på Stiklastadir. Evt. tillegg for sengeklær kr. 150,- (Disse må leies i resepsjonen på Kulturhuset ved innsjekking).

Maks 10 personer pr. kurs. Bindende påmelding.

Påmelding håndverktreff/kurs på Stiklastadir 16.-18. mars 2018

  • Her kan gi beskjed om eventuelle allergier, andre behov m.m. Om du ønsker å bo i dobbeltrom med en bekjent, vennligst noter navn her.

Kursene er støttet av:

SKT_Logo_farge

 

IMG_4969