Laster Hendelser

« All Hendelser

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Jernutvinning på Stiklestad

14. september 2017 - 17. september 2017

Stiklestad 14.-17. september 2017.

Tema for Kulturminnedagene 2017 er «Kulturminner i samfunnets tjeneste». Gjennom arrangement over hele landet vil man løfte frem hvordan kulturminner og tradisjoner kan vise vei fremover for hvordan samfunnet kan utvikle seg. Temaet åpner for mange muligheter til å vise frem kulturarvens betydning for samfunnsutviklingen, innenfor mange ulike felt.

På Stiklestad har vi valgt å trekke fram jernutvinning som vårt satsningsområde for årets kulturminnedager. Fra omkring 300 f.Kr. til 5-600tallet e.Kr. ble det produsert store mengder jern i nærmest industriell skala i utmarksområdene øst for Trondheimsfjorden. Kanskje gikk mye av dette jernet til eksport sørover. Kanskje det inngikk i rustningskappløpet mellom germanere og romere? Og det ga makt og rikdom til de som kontrollerte produksjon og handel.

Det er gjort mange forsøk på å rekonstruere ovnene og prosessen man finner spor etter. Det har ennå ikke lyktes noen å bygge et anlegg basert på de arkeologiske sporene og blestre smibart jern med dette.

For å blåse nytt liv i forsøkene med jernblestring, har vi derfor invitert en av de aller beste jernblestrere, Jens Jørgen Olesen fra Museum Thy i Danmark, hit til Stiklestad.

Sammen med oss skal han bygge og blestre med en ovn med utgangspunkt i arkeologiske spor i Trøndelag og hans tidligere erfaringer med bygging og drift av rekonstruksjoner av ovner fra samme periode bl.a. i Danmark og Polen.

Dagene 14.- 17. september blir det mye røyk, ild, svette og forhåpentligvis jern å se nedenfor Stiklastadir ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter!

Program:
Mandag 11. -Torsdag 14. sept, på dagtid: Forberedelser til forsøket. Bygging av slaggrom, røsting av myrmalm m.m.

Torsdag 14. sept. kl.19-21: Miniseminar jernblestring, om trøndelagsovnen og forsøk med andre ovner fra samme periode i Danmark. Jens Jørgen Olesen m.fl.

Fredag 15. sept. Hele dagen: bygging av sjaktovn for blestringa. Denne bygges i en blanding av leire, sand og hestemøkk. Vi trenger mange frivillige til å trampe denne blandinga godt sammen! Når ovnen er bygd begynner vi å fyre i denne for tørking og forvarming av den, fredag kveld og natt til lørdag.

Lørdag 16. sept. ca kl 10- 16: Blestringsforsøk. Hele dagen vil ved, kull og myrmalm tilsettes sjaktovnen, og vi svetter over blåsebelgene! Utpå ettermiddagen vil vi se om det har lykkes oss å lage jern!

 

Detaljer

Start:
14. september 2017
Slutt:
17. september 2017
Hendelse Kategori: