Månedens gjenstand august

Høsten er i anmarsj, og det blir mørke kvelder og netter. I den forbindelse viser vi fram en gjenstand som ble brukt nettopp i denne årstiden.

Månedens gjenstand er ei lysterkorg i jern. Korga er festet i enden på ett langt treskaft. Skaftet er 3,5 meter langt, korga har en diameter på 21 cm, høyde 14 cm og er noe defekt i bunnen. Treskaftet har et beslag med en krok i enden, der hanken til lysterkorga er festet.
Gjenstanden er antagelig gitt til museet på 1960-tallet. I følge eldre protokoll er John N. Suul giver. Han eide i en periode Sulstua.

Ei lysterkorg ble brukt til fangst av fisk i elver og innsjøer. Den ble noen ganger festet til båtstavnene, mens denne, som har langt skaft, antageligvis ble holdt. Korga ble fylt med brennende tyrispik, som ga fiskeren lys.

Lystring er en gammel fiskemetode som foregår i mørket, gjerne på høsten når fisken går opp i bekker for å gyte. Lysterkorga brukes som lyskilde over vannet, for å kunne se fisken og å paralysere den så den kan spiddes med en lystergaffel (eller lyster). Lystergaffelen hadde mothakker i enden på tinnene. Gaffelen kunne ha varierende mengder tinner.

Lystring i havet, innsjøer, elver og bekker var vanlig før. Fisket foregikk ofte fra en robåt/pram på grunt vann, men en kunne også fiske fra land. Lysterkorga ble etter hvert erstattet av petromaxlampa. Lystring er ikke lenger tillatt i Norge.