MÅNEDENS GJENSTAND I OKTOBER

Denne måneden har vi hentet frem en gjenstand som var med på å lette husarbeidet for svært mange på 1900-tallet: støvsugeren.

De første støvsugerne ble laget i USA på 1860-tallet. De tidligste modellene var ikke noe hvor alle og enhver. For det første var de svært dyre. For det andre var de store og tunge. Flere av dem, slik som «Puffing Billy» fra 1901, gikk eksempelvis på bensin og ble trukket fra hus til hus med hest og vogn. En skandinavisk poiner i støvsugerbransjen var svensken Axel Wenner-Gren, grunnlegger av Electrolux. I 1912 lanserte han den elektriske husholdningsstøvsugeren «Lux I». I løpet av de neste tiårene skulle det skje en enorm utvikling. Man fikk støvsugere på meier, håndholdte støvsugere, støvsugere med beskyttelse mot elektrisk støt (!) og etterhvert en rekke ulike tilleggsutstyr til f.eks. møbelrens. Industrien ble en masseindustri, noe som gjorde at prisene sank og støvsugerne ble et essensielt verktøy for husmødre verden over. I en reklame for Electrolux på 50-tallet fortelles det eksempelvis at «Støv og skitt forsvinner som ved et trylleslag!»

Støvsugeren i vår samling er laget av det tyske elektrofirmaet «Mauz & Pfeiffer» og heter «Progress 7 P7». Firmaet ble grunnlagt i 1921 og produserte denne støvsugeren i to perioder: 1935-39 og 1945-55. Vår støvsuger stammer fra den første produksjonsperioden, noe vi kjenner igjen ved at den har håndtak av lær, ikke gummi. Støvsugeren er utstyrt med hjul, støyreduksjon og en rekke ekstrautstyr, blant annet fem forskjellige munnstykker. Den ligger i sin originale eske og ser nesten ubrukt ut. Kanskje ble den kjøpt inn til en husmor som fortsatt foretrakk å holde huset rent på den gammeldagse måten?

Støvsugeren «Progress 7 P7» laget av det tyske elektrofirmaet «Mauz & Pfeiffer»

Støvsugeren «Progress 7 P7» laget av det tyske elektrofirmaet «Mauz & Pfeiffer»

Støvsugeren i sin originaleske med alt av ekstrautstyr. Ble den noen sinne tatt i bruk?

Støvsugeren i sin originaleske med alt av ekstrautstyr. Ble den noen sinne tatt i bruk?
Foto: SNK