TALERSTOLEN STIKLESTAD

Gjennom programserien Talerstolen Stiklestad ønsker Stiklestad Nasjonale Kultursenter å invitere et bredt spekter av samfunnsstemmer til å rette søkelyset mot både historiske spørsmål og dagsaktuelle utfordringer. Talerstolprogrammet skal bidra til debatt og stimulere til ettertanke og kritisk refleksjon og vil få en stadig viktigere plass i SNKs virksomhet fram mot 2030.

MITT ANSVAR - ÅPNING AV TALERSTOLPROGRAMMET

I år presenterer Stiklestad Nasjonale Kultursenter to programposter på åpningen av årets talerstolprogram:
- Ungdommens talerstol: Det jeg brenner for!
- «Jeg har en drøm!» En samtale om samfunnsansvar, menneskeverd og utstillingen Aktivistene med Iffit Qureshi og Bård Stensli.

Hva er samfunnsansvar og hva er det som får oss til å kjempe? Møt noen av stemmene fra sommerens hovedutstilling. I Ungdommens talestol deler unge fra regionen sine tanker om hva de brenner for. Deretter møter personen bak utstillingen Aktivistene, fotojournalist og samfunnsdebattant Iffit Qureshi, en av de portretterte aktivistene, politimannen Bård Stensli. Han fikk i 2017 YS´ likestillingspris for sitt mangeårige arbeid for åpenhet om homofili i politiet og mot alle typer hatkriminalitet.
Kjøp billett her

Iffit Qureshi
Aktivistene

PRESSEN SNAKKER UT. HAR VI SVIKTET VÅRT ANSVAR?

Erik Waatland i samtale med utenrikskorrespondenten Fredrik Græsvik (TV2) og Tone Sofie Aglen (Adresseavisen)
Vi lever i en verden i sterk forandring. Den digitale utviklingen har gitt oss tilgang til informasjon som ikke er underlagt redaktørplakaten. Hvilket ansvar tar pressen i kjølvannet av tabloide click baits, #metoo-kampanjen, fake news og stadig nye slanketrender på forsidene?
Kjøp billett her

 

Erik Waatland
Fredrik Græsvik

JOHN McNICOL

Historien gjort levende. Potensial og ansvar når historie overføres til film og scene
John McNicol er historiker og instituttleder ved Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved UiT. Hans spesialfelt er  middelalderhistorie og formidling, med spesielt fokus på historieformidling på film. I 2014 fikk han UiOs utdanningspris og i 2016 var han blant de som nådde helt opp i Morgenbladets nasjonale kåring Ti fantastiske forelesere.
Kjøp billett her

John MicNicot

SIKKERHET I EN USIKKER TID

Foredrag med Årets olsokprofil Jens Stoltenberg
Musikalsk innslag med årets medspiller Ronja Musum
Kjøp billett her

Les mer om Jens Stoltenberg her

Jens Stoltenberg 4_preview

EDVARD HOEM

Forfatterens fortellinger
Hvordan kan historien om et levd liv fanges i en tekst? Og hvilket ansvar har forfatteren overfor menneskene han eller hun skriver om? Dette er kjernespørsmålene når Edvard Hoem møter Anne Grosvold på Stiklestad. Hoem har i flere tiår vært blant landets fremste forfattere. Spesielt kjent er han for sin biografi om Bjørnstjerne Bjørnsson og romanserien om norske utvandrere. Hans forfatterskap har gitt ham en rekke priser, blant annet Kritikerprisen (1974), Ibsensprisen (2008) og Språkprisen (2013).
Kjøp billett her

Edvard-Hoem-Paal-Audestad-3

Møte med Årets olsokprofil

Jens Stoltenberg i samtale med Anne Grosvold
Kjøp billett her

Les mer om Jens Stoltenberg her

Jens Stoltenberg 4_preview

BRUK OG MISBRUK AV HISTORIEN. NASJONAL SAMLING OG STIKLESTAD

Heidi Anett Øvergård Beistad
Hva er egentlig historiebruk? Hvorfor blir enkelte steder og skikkelser stadig løftet fram i politiske sammenhenger? Og hvordan skal man forholde seg til de sidene av historien som ofte stemples som vanskelige?

Dette er sentrale spørsmål i SNKs undervisningsopplegg for videregående skole Bruk og misbruk av historien. Nasjonal Samling og Stiklestad som vi i år har gleden av å tilby til et utvidet publikum under olsokdagene. Få et dypdykk, både nasjonalt og internasjonalt, i spørsmålet om hvorfor NS valgte å bruke nettopp Stiklestad. Og bli med på debatten om hvordan Olavshaugens mange fortellinger bør løftes fram mot nasjonaljubileet i 2030.
Kjøp billett her

Heidi på Kirkjubær_preview

MARLEN FERRER

Fra Olav Haraldsson til Donald Trump. Makt, ære og ansvarlighet fra vikingtiden og fram til i dag
Marlen Ferrer er historiker, førsteamanuensis ved OsloMet og forfatter. Hennes spesialfelt er æreskultur i middelalderen, men hun har arbeidet svært bredt med historiefaget. I tillegg har hun gitt ut to romaner: De bortkomne (2015) og Krater (2017). Ferrer er også kjent som fast paneldeltaker i programmet Big Bang på NRK og som spaltist i Dagbladet.
Kjøp billett her

Ferrer-Marlen_Julie-Pike

Olsokseminaret

Tap, tvil og tilhørighet. Troen og kirkens rolle når krisen rammer
Når livet rammer på sitt mest brutale opplever mange at fundamentet for tilværelsen rystes. I møtet med spørsmålet «Hvordan kommer jeg videre etter dette?» settes både livsmening og livssyn på prøve. Hva skjer med troen i en slik situasjon? Hvilke behov kan og bør kirken fylle? Hva kan man kreve og forvente av Gud? Og hvordan kan man finne mening i det meningsløse?

Disse spørsmålene er rammen for årets Olsokseminar hvor biskop i Nidaros Herborg Finnset møter Alf Kjetil Walgermo og Odd Jarle Eidner til en samtale i Stiklestad kirke. Walgermo er kulturredaktør i Vårt land og forfatter. Han har tematisert tro og tap i barne- og ungdomsbøkene Mor og far i himmelen (2009), Kjære søster (2015) og i 2017 ga han ut Røff guide til Bibelen. Eidner er seniorprest i Sør-Hålogaland
bispedømme, forfatter og foredragsholder. Han har vært svært åpen om sine store tap, blant annet i boken Den doble sorgen. Presten som mistet to barn og troen på Gud (2006). Olsokseminaret er et samarbeid mellom Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Nidaros bispedømme.
Kjøp billett her

Alf Kjetil Walgermo
Odd jarle Eider red_preview
Biskop Herborg 1

Aktiviteter på Talerstolen

Ingen kommende hendelser

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.