Historiekista

Elevene får besøk av to formidlere, de har med seg en gammel kiste fra mørkeloftet. Kista har tilhørt bestemor og den er sikkert over 100 år gammel! Det er spennende å åpne kista. De finner gamle bilder, leker og klær. Hva forteller de gamle gjenstandene oss?

Historiekista

Anton og Laura, 6 og 8 år, bor på en liten gård i Trøndelag. Året er 1905. De to søsknene er flinke og hjelper til i fjøset, og de leker også mye og har det artig. Men de savner en person veldig; det er snille tante Gurianna. Hun bodde på gården sammen med dem før og passet på barna hver dag. Men tante Gurianna bestemte seg for å emigrere til Amerika for å søke lykken der. Anton og Laura fikk bli med til jernbanestasjonen den dagen hun reiste, det var spennende, men mest av alt var det veldig trist å ta farvel …

Elevene får besøk av to formidlere, de har med seg en gammel kiste fra mørkeloftet. Kista har tilhørt bestemor og den er sikkert over 100 år gammel! Det er spennende å åpne kista. De finner gamle bilder, leker og klær. Hva forteller de gamle gjenstandene oss? De tar på seg klærne og synes at de blir ganske fine. Kanskje ligner de på noen fra gamle dager. Formidlerne leker at de er ei jente og en gutt, Laura og Anton. Og vi er over 100 år tilbake i tida. 

Elevene får et innblikk i barndom for over 100 år siden. De får høre om utvandring til Amerika, om Amerikabrev, om jernbanen som ble bygd; Hell-Sunnanbanen, om dampskip, om skipsforlis, om det å gå til fotografen, og de får høre at det er farlig for en seksåring å gå alene nedpå kaia!

Bli med på en artig historietime.

Praktisk informasjon:

Historiekista er en turneproduksjon for den kulturelle skolesekken innen området Kulturarv. Det er en egenproduksjon av Stiklestad nasjonale kultursenter. Målgruppen er 1. – 4. trinn. Produksjonen har turnert siden 2010.

Disse sangene framføres:

  • Klappe/sangleik-Jens Bakar (Tekst: H. M. Ystgaard, mel: A. Skrove)
  • Fola, fola Blakken. (Tekst: Nordahl Rolfsen, mel. E. Grieg)
  • En liten føggel i Låttådal`n (Trad. fra Verdal)
  • Vi har ei tulle