Utstilling om Verdalsraset

Natt til 19. mai 1893 gikk det største kvikkleireraset i Norge i moderne tid i Verdal. På mesaninen på kulturhuset kan du nå se en utstilling med unike bilder fra den dramatiske historien.

verdalsrasetVerdalsraset 19. mai 1893

Natt til 19. mai 1893 gikk det et stort leirras i Verdal. Den vinteren hadde det regnet mye, slik at jorda var mettet av vann. Saltet som holder leira sammen, var vasket bort, og flytende kvikkleire raste ut.

Innbyggerne i Verdal sov og ante fred og ingen fare. Ingen forvarsel hadde de fått. Plutselig forandret ei fin vårnatt seg til det største mareritt.

116 mennesker mistet livet og som følge av raset ble mer enn 100 heimer ødelagt. Mange ble heldigvis reddet ut av raset av lokalbefolkningen og soldater fra Rinnleiret. Planker og stokker ble lagt oppå leira, slik at man kunne gå ut til de som var fanget i leirmassene.

55 millioner m3 masse raste ut fra nordsida av dalen og dannet ei rasgrop. Leirmassene beveget seg med stor kraft gjennom en trang rasport og ut i dalbunnen. Leira demmet opp elva og etter hvert ble det dannet en innsjø som vokste til 3 km2. Ytterligere 20 til 30 gårder ble skadet av oversvømmelsene.

Nyheten om det store raset i Verdal sto i aviser over hele landet. I dagene som fulgte var avisene fulle av stoff om ulykken. Det ble satt opp ekstraturer med båt fra Trondheim med turister som ville se på herjingene etter raset. Pengegaver, klær og mat ble sendt fra hele landet og fra Sverige.

Bildene i utstillinga er tatt av fotografer fra Trondheim og Østersund.

Takk til Øystein Walberg, Verdal Historielag og Levanger Fotomuseum.