UTSTILLING

Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling

21. juni kl.17:00 åpner kunstutstillingen «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Utstillingen vil bli mulig å se og oppleve i hele sommer.

Seks unge kunstnere har laget verk inspirert av norske og samiske drakt- og håndverkstradisjoner. Utstillingen skal vises åtte steder spredt utover landet, og nå i sommer er vi så heldige at den skal vises frem her på Stiklestad.

Mange har et forhold til bunader, kofter og folkedrakter. De tradisjonsrike plaggene kan skape sterke følelser av tilhørighet og stolthet, men også av utenforskap, skam og sinne. Utstillingen er like mye en hyllest som et opprør. Her ansees drakter først og fremst som symboler og ideer som former vår tid, vår selvforståelse, våre relasjoner og vår historie.

I kunstutstillingen «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» er Márjá Karlsen, Harald Beharie, Rafiki, Lin Wang, Håvard Kranstad og Christian Blandhoel invitert til å utforske og utfordre draktskikker, identitet og håndverkstradisjoner. I prosessen har de undersøkt motsetninger og gått i dialog med håndverkere og kunnskapsbærere. De har skapt sine egne uttrykk gjennom blant annet fotografi, vev, porselen, installasjoner, perlearbeid, instrumenter og dans.

Under Olsokdagene vil det blir daglige omvisninger i denne utstillingen. Den inngår i årets Vikingsommer og med billett til Vikingsommer har du også tilgang til «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling».