Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

UTSTILLING

VÅRRES HØYTID

Lokalsamfunnets høytidsfortellinger løftes frem på Stiklestad I høst har over 50 personer fra nærmiljøet jobbet sammen med ansatte fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter med temaet ”Hva er egentlig høytid for deg?” Resultatet er en vakker og tankevekkende utstilling som fyller andre etasje av Molåna under Jul igjen. 7. og 8.desember. Hva betyr høytider for oss? Hvilke forventinger følger med dem? Hvilke følelser utløser de? Det er kjernespørsmålene i utstillingen ”Vårres høytid”. Over 30 adventskalendere formidler like mange førjulsfortellinger. Sju dekte festbord forteller om familiefest, tosomhet, jul på jobb, jul med rusproblematikk og jul i fengsel. Ni montre viser ni ulike tolkninger

Lokalsamfunnets høytidsfortellinger løftes frem på Stiklestad

BILDE AV GRØNT HJERT MED TEKSTEN VÅRRES hØYTID

I høst har over 50 personer fra nærmiljøet jobbet sammen med ansatte fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter med temaet ”Hva er egentlig høytid for deg?” Resultatet er en vakker og tankevekkende utstilling som fyller andre etasje av Molåna under Jul igjen. 7. og 8.desember.

Hva betyr høytider for oss? Hvilke forventinger følger med dem? Hvilke følelser utløser de? Det er kjernespørsmålene i utstillingen ”Vårres høytid”. Over 30 adventskalendere formidler like mange førjulsfortellinger. Sju dekte festbord forteller om familiefest, tosomhet, jul på jobb, jul med rusproblematikk og jul i fengsel. Ni montre viser ni ulike tolkninger av hva høytid kan være, inkludert høstsanking, spel, Pride, å hjelpe andre og å få beskjed om at du ikke blir utvist fra Norge dette året. En film har fanget ulike høytidsfølelser fra glede til sorg, fra spenning til likegyldighet.

ULIKE KALENDERE

”Vårres høytid” setter søkelys på mangfoldet av fortellinger som finnes i alle lokalsamfunn. Prosjektet har derfor vært helt avhengig personer fra nærmiljøet og deres vilje til å dele sine fortellinger. For oss i SNK har det vært en inspirerende, lærerik og nesten overveldende opplevelse å jobbe tett sammen med så mange mennesker som så generøst deler av seg selv. Vi er takknemlige for samarbeidet og gleder oss stort til å vise det endelige resultatet til et stort publikum.

Prosjektet er inspirert av nyere utvikling innenfor folkemuseumsfeltet, hvor nær fortid og nåtid, samt mangfold står i fokus. Samtidig er det rotfestet i folkemuseet på Stiklestads kanskje største kvalitet: det brede samfunnsbildet museet tilbyr, og et ønske om å utvikle og trekke denne kvaliteten inn i nåtiden. Prosjektet er også nært knyttet til SNKs mål om å videreutvikle sin samfunnsrolle som museum og er derfor finansiert av ekstrabevilgingen SNK fikk til Talerstolen Stiklestad over statsbudsjettet for 2019.