«Stiklestad for nye tusen år» roses av Kulturdirektoratet!

«Stiklestad for nye tusen år» er Stiklestad Nasjonale Kultursenter/Museene Arven sitt store stedsutviklingsprosjekt mot 2030. Nå har prosjektet fått svært positiv omtale av Kulturdirektoratet, som står for den faglige vurderingen av søknader til Nasjonale kulturbygg. Museet har likevel ikke fått tilslag på forprosjektmidler i framlagte forslag til statsbudsjett.

Med utgangspunkt i Stiklestad og Nasjonaljubileets særskilte nasjonale rolle, er statlige midler en sentral del av finansieringsplanen for «Stiklestad for nye tusen år». Nærmere bestemt gjelder dette midler som fordeles gjennom ordningen Nasjonale kulturbygg. I første omgang søkte prosjektet om 2 millioner i forprosjektmidler over statsbudsjettet for 2025. Forslaget til statsbudsjett ga dessverre ikke tilslag på søknaden. «Selv om det er uvanlig å få forprosjektmidler over ordningen, er dette selvsagt skuffende.», sier direktør for Museene Arven, Heidi Anett Øvergård Beistad. «Dette får konsekvenser for hvilken fremdrift vi faktisk vil kunne opprettholde kommende år. Dette vil igjen få ringvirkninger for hva som vil kunne realiseres på Stiklestad til 2030.  Vi ser derfor frem til videre dialog med ulike aktører om hvordan en statlig medfinansiering av forprosjektet likevel kan sikres.», legger Beistad til.

I etterkant av forslaget til statsbudsjett, har SNK/MA mottatt direktoratets vurdering av forprosjektsøknaden. Her omtales prosjektet i svært rosende ordelag: direktoratet understreker behovene prosjektet springer ut av, at prosjektet er godt planlagt og solid faglig forankret. De peker videre på det sterke fokuset på bærekraft og at det er spesielt viktig å holde fremdrift i prosjektet på grunn av Nasjonaljubileet 2030. Heidi Anett Øvergård Beistad, direktør i Museene Arven, sier følgende etter å ha mottatt direktoratets vurdering: «Kulturdirektoratets vurdering av «Stiklestad for nye tusen år» er en stor anerkjennelse av det omfattende arbeidet som er lagt ned i prosjektet gjennom mange år. Spesielt gledelig er det at de fremhever at prosjektet springer ut av høyst reelle stedlige behov, særlig for en ny hovedutstilling, og anerkjennelsen av vårt overordnede fokus på å videreutvikle Stiklestad som demokratisk arena. En slik faglig vurdering gir stor inspirasjon og vi ser frem til videre dialog med alle aktørene vi trenger med på laget for å realisere fremtidens Stiklestad.»

«Vi har valgt å kjøre et mer detaljert forprosjekt enn det som er vanlig i vår sektor. Dette gjør vi for å redusere risiko i en tidlig fase og kvalitetssikre slik at vi sitter med et prosjekt klart for realisering når hovedprosjektmidler kommer,» sier Beistad. Kulturdirektoratet skriver i sin vurdering at forprosjekt normalt ville vært bakt inn i totalprosjektsøknader i andre tilsvarende prosjekt, men at SNK/MA sin modell fremstår ambisiøs og godt planlagt og vil bidra til kvalitetssikring av hovedprosjektet på flere plan. Vi er derfor trygge på at vårt valg av forprosjektmodell er den riktige for videre fremdrift», sier Beistad.

«Stiklestad for nye tusen år» har som mål å videreutvikle Stiklestad som slagsted, symbolsted og demokratisk arena frem mot 2030.  Det er stort behov for ei ny hovedutstilling, og dette arbeidet har hovedprioritet. Arbeidet har pågått i mange år: en forstudie ble ferdigstilt i 2022 og vi befinner oss nå i en forprosjektfase som skal løpe ut 2025.Forprosjektet har en totalramme på 7,5 millioner og skal lede frem til byggeklart hovedprosjekt. Tre sterke tverrfaglige team er engasjert for å videreutvikle konseptskissene fra forstudien, både ift. konkretisering, byggbarhet, kvalitetssikring og risikoreduksjon knyttet til arkitektur (Agraff), hovedutstilling (Torden&Lynild) og opplevelsesdesign (EGGS, Sopra Steria).

«Gjennom egne prioriteringer, og tilskudd fra stiftelser, private og offentlige aktører lokalt og regionalt, har vi imidlertid sikret over 4 millioner i forprosjektmidler. Dette anerkjennes av Kulturdirektoratet som en kvalitet knyttet til prosjektet. Med utgangspunkt i disse midlene jobber vi for fullt mot neste store milepæl: hovedprosjektsøknaden som skal inn til Nasjonale Kulturbygg innen 1.1.2025.», sier museumsleder ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter,  Ingegerd Eggen.

Faktainformasjon om saksgangen for søknader til Nasjonale Kulturbygg:
Etter at Kultur- og likestillingsdepartementet har mottatt investeringssøknadene får Kulturdirektoratet i oppdrag å foreta en faglig vurdering av de innkomne investeringssøknadene.

Kulturdirektoratets vurderinger bygger på den innsendte søknaden, Kulturdirektoratets øvrige innsikt i institusjonenes arbeid og planer, og på befaringsmøter med institusjonene der også det fylkeskommunale og kommunale nivået ofte er til stede.

Kultur- og likestillingsdepartementet foretar deretter en totalvurdering og sender svar på søknaden etter at Stortinget har vedtatt statsbudsjettet.

Del på Facebook