PROGRAMMET FOR OLSOKDAGENE 2025 ER KLART!

PROGRAMMET FOR OLSOKDAGENE 2025 ER KLART!

I et år hvor vi markerer 200 år siden de første norske utvandrerne dro til USA og temaet for Olsokdagene er GRENSER, er det en stor glede å offentliggjøre det helhetlige programmet for Olsokdagene 2025. En Stiklestadprofil som er kjent for sitt samfunnsengasjement og sin formidlingskraft, en olsokkunstner som løfter frem verdifulle fortellinger fra samfunnets randsone, et rikholdig talerstolprogram, og åpningskonsert med D.D.E. og aktører fra Verdal Teaterlag er noe av det du kan oppleve på Stiklestad fra 24.-29.juli.

Temaet GRENSER danner festivalens ramme. «Vi lever i en tid hvor verden oppleves både mer grenseløs og mer grenseorientert. Diskusjoner om fellesskap og utenforskap er en markant del av det offentlige ordskiftet og stadig flere mennesker er på flukt fra krig, klimaendringer og politiske regimer. GRENSER er derfor et nesten ubehagelig relevant tema og jeg er enormt stolt over programmet vi nå offentliggjør» sier Heidi Anett Øvergård Beistad, direktør i Museene Arven.

Årets Talerstolprogram tematiserer GRENSER i fortid, nåtid og fremtid og i alt fra de store samfunnstemaene til de personlige spørsmålene. Stiklestadprofil Ingeborg Senneset blir vi bedre kjent med i «Grenser for hva man skal tåle? Samfunnsengasjement og hva det koster». Olsokutstillingen «Flerstemt» med Nasjonalt Senter for Outsider Art gir nære møter med mennesker som i kunsten har funnet et fristed og utrykk for sin identitet. Disse blir vi enda bedre kjent med i samtalen «Verdifulle fortellinger fra samfunnets randsone» med Simone Ritter, Nina Wester og Jon Arild Johansen.Jeanette Solstad Remø deler sin historie som trans- og menneskerettighetsaktivist i «Grensesprengende identitet og menneskelige rettigheter», et samarbeid med Verdal Pride. Ole Marius Hylland gir et kritisk blikk på koblingen beredskap og kultur i «Kultur, beredskap og nasjonalisme. Grenser og grenseoppganger». I «Den grenseløse kongen? Spor etter Olav i inn- og utland» dykker vi ned i olavsarven fra India til Verdal sammen med Øystein Ekroll, Agnar Løbakk, Kjetil Utne og Roald Veimo. Gunnar Bovim møter Jostein Holmen og Ingrid Storholmen i «HUNT. Historier fra en grensesprengende helseundersøkelse». Ingjerd Veiden Brakstad tematiserer norskhet og arven fra andre verdenskrig i «Grenser for norskhet? Norskjødisk liv og storsamfunnet i etterkrigstiden», et foredrag i samarbeid med NTNU Fellesskap. Sammen med Middelaldersenteret NTNU inviterer vi til samtalen «Riksdannelse og makt i middelalderen» med Margrethe Stang, Erik Opsahl, Peter Sigurdson Lunga og Bodil Østerås. Kirkerådsleder Harald Hegstad ser nærmere på «Norskdom og kristendom: Om kirkens rolle for norsk identitet i et livssynsmangfoldig samfunn», et samarbeid med Nidaros bispedømmeråd.  Og i Olsoksamtalen 2025, et samarbeid med Nidaros biskop, møter Herborg Finnset, Vebjørn Selbekk og Ingrid Rosendorf Joys over temaet «En kamp om verdier? Når kristendom tas til inntekt for det autoritære».

 

 

Årets spel er det andre under Nina Westers kunstneriske ledelse. Fjorårets kunstneriske team, ledet av Ingrid Forthun, er med videre og Nils Golberg Mulvik vender tilbake i rollen som Olav. “Tilbakemeldingene på fjorårets utgave om Spelet om Heilag Olav var enormt positive. Vi, og resten av den store spelfamilien, gleder oss veldig til årets forestilling og til å vise hvilken kraft og relevans spelet fortsatt bærer i seg. Og vi er selvsagt veldig stolte over at kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery har sagt ja til å holde den offisielle åpningstalen,” sier Ingegerd Eggen, museumsleder ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. I år er også det unge talentet som fyller rollen som Årets medspiller knyttet til spelet: dirigentstudenten August Iversen fra Verdal. Allerede i fjor fikk han prøvd seg i orkestergrava og i år er han tilbake, i nært samspill med musikalsk leder Torodd Wigum.

I tillegg inneholder Olsokdagene-programmet et mangfoldig kulturtilbud. Åpningen i Stiklestad kirke tar utgangspunkt i Amerikabrev som tematiseres i tekst og toner av Beate Mordal og Olsokkoret. Styreleder i Norges museumsforbund, Ole Aastad Braaten, står for den offisielle åpningen. Som et uttrykk for det nære båndet mellom Nasjonaljubileets jubileumstafett og utvandrerjubileet, tennes årets olsokbål av Tora Aasland, styreleder for utvandrerjubileet. I åpningskonserten møter D.D.E. solister fra Verdal Teaterlag, 10 år etter braksuksessen “Vinsjan på kaia”.  Årets Olavsvake-konsert står Sigvart Dagsland og Karoline Krüger for. Tradisjonen tro blir det visekveld med Verdal Teaterlag. Lørdag inviterer vi til Barnas olsokdag med et program skreddersydd for de minste. Videre blir det et bredt utvalg av utstillinger, omvisninger og museumsopplevelser samt rikelige muligheter for gode matopplevelser og hyggelige treff på Scandic Stiklestad. “Det er med andre ord svært mange grunner til å ta turen til Stiklestad under Olsokdagene 2025. Vi gleder oss!” sier museumsleder Eggen.

Del på Facebook