Velkommen til Verdal og til historiske Stiklestad!
I «Spelet om Heilag Olav», alle spels mor, gir forfatter Olav Guldvågs tette dramatikk og Paul Okkenhaugs fantastiske musikk rammene for fortellingen om Olav Haraldsson`s siste overnatting på Garden Sul og hans fall under slaget på Stiklestad 29.juli 1030, slaget som formet Norge.
Urpremieren på Olsokspelet «Føre slaget» ble vist første gang på Stiklestad 29. juli i 1954.
For første gang fikk publikum se og høre Olav Haraldsson spørre:
«Er dette garden Sul?»
I dag 70 år etter kan vi med stolthet se tilbake på at samspillet mellom profesjonelle, amatører, frivillighet og sterke kunstnere har tatt publikum med tilbake til garden Sul i, tiår etter tiår.
«Spelet om Heilag Olav» viser brytningen mellom den gamle hedenske åsatrua og den nye katolske kristendommen.
Innholdet er tidløst med relevans til vår samtid, selv om det er en snart 1000 år gammel historie som fortelles.
Historien handler både om religion og tru, tvil, redsel, kjærlighet, nåde og om det helt konkrete med å få grøda i hus.
Åkeren i Sul ble i 1030 trampet ned av Kongens hær, vi ser også i dag at det er mye grøde som ødelegges i krig i dagens Europa.
Olavs fall på Stiklestad har påvirket kultur, politikk, byggingen av det norske rikskongedømmet og byggingen av nasjonen Norge.
Dette ble også vendepunktet for det religiøse trosskiftet i Norge. Olav Haraldsson ble året etter at han falt helgenkåret og er kjent som Olav den hellige, Norges evige konge.
«Spelet om Heilag Olav» hadde ikke vært mulig uten det sterke lokale engasjementet vi finner på Stiklestad og i Verdal. På scenen finner vi profesjonelle og amatører i godt samspill, og i apparatet bak scenen finner vi over 500 frivillige som bruker av sin ferietid på Stiklestad for å skape fantastiske opplevelser for publikum.
Jeg vil rette en stor takk til alle som bidrar til oppsettingen av «Spelet om Heilag Olav»
Kjære alle sammen, hjertelig velkommen til Stiklestad.
God fornøyelse!
Knut Snorre Sandnes
Ordfører
Verdal kommune