Spelet om Heilag Olav – spel i 60 år

“Spelet om Heilag Olav” er kjernen i festivalen “Olsokdagene på Stiklestad” som arrangeres hvert år i slutten av juli. I 2014 går selve festivalen av stabelen i tidsrommet 22.-29.juli, mens det spilles fire nattforestillinger av “Spelet om Heilag Olav”.
 
25. juli kl 23.00
26. juli kl 23.00
27. juli kl 23.00
29. juli kl 23.00

Regi: Marit Moum Aune.
 
Spelet utvikles fra år til år og har et magisk grep på sitt publikum. Til nå har over 790 000 personer sett forestillingen om Olav Haraldssons fall på Stiklestad, som oppføres på Nordens største og eldste friluftsteater siden 1954.
Om lag 700 personer er involvert i og omkring forestillingen. Profesjonelle skuespillere står på scenen sammen med amatører. Orkesteret er også sammensatt av profesjonelle og amatører. Andre aktører er kor, statister og et stort frivillig apparat. “Spelet om Heilag Olav” blir fremført på selve slagstedet, Stiklestad, der Olav Haraldsson falt i 1030. Det skjer i et miljø og med en ramme som bare natur, historie og dyktige aktører kan skape. “Spelet om Heilag Olav” er en dramatisering
av det som skjedde på gården Sul dagene før slaget på Stiklestad i året 1030. Stykket er skrevet av Olav Gullvåg, og Paul Okkenhaug har komponert musikken.
 
 
 

Se stemningsfilm her

stiklestad-bestill-billetter

Gruppebilletter kan bestilles på telefon: 74 04 42 00 eller epost: Arnstein.indahl@snk.no

 

Roller:

Pål Christian Eggen foto: Siren Høyland Sæter
Pål Christian Eggen foto: Siren Høyland Sæter

KONGEN:
Pål Christian Eggen
 er i vinden som aldri før i hovedrollen som Tevje i Det Norske Teaterets storsatsing «Spelemann på taket» som har premiere om en knapp måned.  Eggen er født i 1976, utdannet ved teaterhøgskolen og startet sin karriere ved Trøndelag Teater hvor han har medvirket i en rekke oppsetninger: Gregers Werle i Ibsens Vildanden, Billy Flynn i Chicago, Leander i Den stundesløse m.m. I 2011 var han aktuell med to store roller på hovedscenen. Torvald Helmer i Et dukkehjem og Ulven i Rock’n Roll Wolf – den sistnevnte ble han nominert til Hedda-pris for.
I fjor sommer spilte også Pål Christian rollen som Erlend i utendørsspelet Kristin Lavransdatter på Sel i Gudbrandsdalen.  Pål Christian Eggen har siden 2012 vært ansatt ved Det Norske Teateret hvor han bl.a. har spilt Sverre, mannen til Maria i Stort og stygt , styrmannen i Das Boot, Guten i i Norge – Brasil m.m. 

Som motspiller på Stiklestadscenen møter Pål Christian Eggen sin kollega fra Det Norske Teateret, Charlotte Frogner. Charlotte spiller rollen som Gudrun, den sinnsforvirrede dattera på gården.

 

Frogner C 2006GUDRUN:
Charlotte Frogner
 er for tiden aktuell i rollen som Lisa i  «Tjue tusen sider»  som spilles på det Norske Teateret fram til april. Hun er født i 1981 og har vært ansatt på Det Norske Teateret siden 2004.  Her har hun spilt en rekke roller bl.a. seg selv som 94 åring i «Evig ung» og Natalie i «Next to normal». Mange  vil nok kjenne henne igjen som kona til en snobbete Jon Almaas i Tv-serien «Side om side» på NRK i 2013. Hun har også spilt i Tv- serien «Hvaler» på TV 2 samt filmen «Død snø». Under Komiprisen 2009 vant hun klassen årets gjennombrudd for sin rolle i Evig ung. Under Seoul International Drama Awards 2009 vant hun prisen for beste skuespillerinne (Best Actress) for sin rolle i Hvaler. Charlotte har også spilt Ingrid, den grønnkledde og Anitra i Peer Gynt ved Gålåvatnet i tre år.

Julie Moe Sandø foto Peter Pousard[1]HELGA:
Også i rollen som tjenestejenta Helga får vi stifte bekjentskap med en ny skuespiller i Stiklestad sammenheng, nemlig Julie Moe Sandø. Sandø er født 1987 og oppvokst i Trondheim. For tiden engasjert ved Folkteatern i Göteborg. Hun har tidligere jobbet ved Trøndelag Teater og  medvirket bl.a. i «Spring Awakening», «Den siste viking» og «Kasimir og Karoline» og hun var også med da Adamseplene inntok caféscenen med «Alle Tiders Julebord». Julie har også spilt i Korsvikaspelet og er i tillegg vokalist i bluegrassbandet Julie & the New Favorites.

 

 

Bjørnhaug S 2007GAMAL-JOSTEIN:
Sammen med disse tre nykommerne gjør Verdalingen og spelveteranen Ståle Bjørnhaug comeback på Spelscenen. Denne gang i rollen som Gamal-Jostein. Ståle har trukket seg tilbake etter vel 50 år i skuespillerbransjen, men blir  likevel å se som Gamal Jostein på Stiklestad-scenen til sommeren. Han har gjennom årene hatt en rekke roller ved Nationaltheateret, Den Nasjonale Scene, Det Norske Teateret, Den Norske Opera og Trøndelag Teater samt  film og tv-roller. Vi har sett ham  som Tesman i «Hedda Gabler» på 1970-tallet, i «Faust», «Keiser og Galileer», «Den fjerde nattevakt»,  «Medmenneske» og ikke minst «Brand».

I 2013 avrundet han sin karriere med å motta Gammleng-prisen. Vi kjenner ham godt gjennom sin tolkning av rollen som Tormod Kolbrunarskald gjennom 3 ulike perioder i Spelet om Heilag Olav: 1958-1967, 1971-1976 og fra 1992-2000.

Spelet om Heilag Olav blir for andre gang framført som nattforestilling i 2014. Dette nye kunstneriske grepet ble for første gang utprøvd i 2013 til stor begeistring både fra publikum og presse. « Fjorårets nattforestilling var et stort løft for spelet. Vi vil i år bygge videre på de mulighetene som en lyssatt forestilling gir, og videreutvikle forestillingen sammen med dette strålende ensemblet», sier Turid Hofstad.

ROLLELISTE

Gudrun                                  Charlotte Frogner       

Gudrid                                   Ingunn Øyen

Grima                                     Hildegunn Eggen

Helga                                     Julie Moe Sandø        

Torgeir Flekk                        Trond Ove Skrødal

Gamal-Jostein                      Ståle Bjørnhaug         

Tormod Kolbrunarskald      Tom Erik Lie

Kong Olav                            Pål Christian Eggen   

Torgeir Kvistad                    Lavrans Haga             

Arnljot Gelline                     Ralph Carlsson

Instruktør: Marit Moum Aune
Koreograf: Tomas Adrian Glans
Musikalsk leder: Ole Kristian Ruud