
Spelprogram 2023
«Spelet om Heilag Olav» er en dramatisering av det som skjedde på gården Sul dagene før slaget på Stiklestad i året 1030.
Stykket er skrevet av Olav Gullvåg, og Paul Okkenhaug har komponert musikken.
I spelets 68-årige historie har ulike instruktører, skuespillere, amatører og frivillige vært med på å framføre denne historien og å sette sitt eget preg på Olav Gullvågs tekst og Paul Okkenhaugs musikk. Som ansvarlig produsent for spelet er Stiklestad Nasjonale Kultursenter opptatt av at historien fortelles og framføres på ulike måter, slik at vi kan kjenne både på tradisjonen og på hvordan dette berører oss i dag. Historiene som fortelles i spelet handler om det store vendepunktet: etter Olavs fall stilles det ikke lenger spørsmål ved Norge som rike. Konsekvensene etter 1030 er av en slik art at vi skal feire nasjonaljubileum i 2030 – Norge i tusen år.
I forestillingen møter vi både de nære og de store fortellingene: samfunnsendring, trosendring, mentalitetsendring. Hverdagslivet på gården utfordres av storpolitikk, og det mest sårbare enkeltmennesket møter kongen. Etter at Olav har ridd inn på gårdstunet blir ikke livet det samme…
Historisk bakteppe
VIKINGKONGEN
Olav Haraldsson ble konge av Norge i 1015. Hans største prosjekt var kristningen av landet og etableringen av et rikskongedømme. Konsentrasjonen av makt kombinert med tidvis brutal fremgang gjorde at flere stormenn allierte seg med danskekongen og drev Olav fra landet i 1028. Under et forsøk på å vinne riket tilbake, ble Olav drept i slaget på Stiklestad 29.juli 1030.
HELGENKONGEN
Etter slaget ble liket til Olav etter tradisjonen flyttet til Nidaros/Trondheim og gravlagt ved Nidelva. Etter kort tid spredde det seg historier om undergjerninger, og man bestemte seg for å åpne grava. Med kongens samtykke og hele folkets dom, vart Olav kåra til helgen av biskop Grimkjell under en seremoni i august 1031. Fra da av snakker vi ikke lenger om Olav Haraldsson, men om Heilag Olav.
NOREGS EVIGE KONGE OG RIKSVÅPEN
l løpet av middelalderen ble Olav den Hellige det fremste symbolet for både kongemakt og kirke i Norge. Sist på 1100-tallett ble begrepet Rex Perpetuus Norvegiae etablert, Norges evige konge. Martyrøksen som Olav ble drept med kom inn som motiv i det norske riksvåpenet på 1200-talet og har vært der siden.
PILEGRIMSVANDRINGER
Etter hvert ble gravkirken til kongen i Trondheim og trolig også Stiklestad, viktige pilegrimsmål. Olav den Hellige var, og er, helgen både i pavekirken og i den ortodokse kirken. Selv om de fleste pilegrimene var fra Skandinavia, kom det også mange langvegs fra.
OLAVSKIRKER OG OLAVSKUNST
Vi kjenner til mer enn 300 kirker og kloster i Nord-Europa som ble viet til Olav den hellige i middelalderen. De første ble reist i England bare noen tiår etter slaget. På samme måte ble olavskunst i form av maleri, skulpturer og pilegrimsmerke spredt over store deler av Europa. Kanskje det mest eksotiske eksemplet er et maleri på en søyle i fødselskirken i Betlehem, datert til om lag 1160. Olavskirker og olavskunst hører likevel ikke hjemme bare i middelalderen - det blir fremdeles bygd nye kirker og malt ny malerier.
Spilles på Friluftscenen

VARIGHET
ca. 2 timer uten pause
PRISER
Amfiet har 2 priskategorier og har
sitteplasser til vel 5.000 tilskuere.
Forestillinger i 2022:

Spelet om Heilag Olav: Historiefortelling, teater, tradisjon og nyskaping – opplevelse og engasjement! Velkommen til Stiklestad!
Spelet utvikles fra år til år og har et magisk grep på sitt publikum. Til nå har over 800 000 personer sett forestillingen om Olav Haraldssons fall på Stiklestad, som oppføres på Nordens største og eldste friluftsteater. Det har vært spel på Stiklestad siden 1954.
Om lag 700 personer er involvert i og omkring forestillingen. Profesjonelle skuespillere står på scenen sammen med amatører. Orkesteret er også sammensatt av profesjonelle og amatører. Andre aktører er kor, statister og et stort frivillig apparat. «Spelet om Heilag Olav» blir fremført på selve slagstedet, Stiklestad, der Olav Haraldsson falt i 1030. Det skjer i et miljø og med en ramme som bare natur, historie og dyktige aktører kan skape.
Kunstnerisk lag
Regissør:
Peer Perez Øian
Amatørskuespillere
Helga
Sandra P. Storhaug
Biskop Grimkjell
Espen Hovdahl
Kåre Ljotson
Jonas Eriksson
Froste
Fredrik Haugen
Grima
Marlen Knutli
På scenen
Kong Olav Haraldsson
Odin Waage
Torgeir Flekk
Gard Skagestad
bonde på Sul
Gudrid
Iren Reppen
kona hans
Gudrun
Hanne Skille Reitan
datter
Jostein
Jonas Sklett Løvik
eldstesønn
Einar
Vetle Røsten Granås
yngstestesønn
Gamal Jostein
Nils Ole Oftebro
far til Torgeir
Grima
Marlen Knutli
gammal tjenestekvinne
Torgeir Halleson
Tore B. Granås
Kvistadbonden, gift med søster til Gudrid
Halle Torgeirsson
Odin Liaklev
son til Torgeir fra Kvistad
Helga Helgesdotter
Sandra P. Storhaug
trulova med Einar
Harald Kongsbror
Jonas Bjerkem
Tormod Kolbrunarskald
André Søfteland
Arnjot Gelline
Roger Storm
Svensk Fredlaus
Froste
Fredrik Haugen
Kåre Ljotson
Jonas Eriksson
Biskop Grimkjell
Espen Hovdahl
Finn Arneson
Lars Bendik Austmo
Rognvald Bruseson
Rolf Erik Lyng
Høvdinger
Lars Daniel Hjelde
Joachim Heppelmann
Jørgen Innhaug
Prester
Øystein vist
Robert Bye
Knut Barli
Døden til hest
Katrine Sørensen Moe

FRIVILLIGE
Et stort apparat av omlag 850 frivillige personer tar seg av våde de praktiske gjøremålene og sceneprestasjoner som skal til for å arrangere Spelet om Heilag Olav og Olasokdagene på Stiklestad. De organiserer blant annet parkering, salg av billetter, henviser sitteplasser i amfiet og holder orden på scenen. Frivillige tar seg også av kostyme, sminke og deler av reklamearbeidet. Det er regnet ut at dugnads innsatsen i Spelet har et omfang på nesten 11 årsverk! De frivillige under Spelet om Heilag Olav vant Frivillighetsprisen 2013.
SPELNEMDA
Spelnemda rekrutterer, koordinerer og leder hele dugnadsinnsatsen og det frivillige arbeidet knyttet til. forberedelser og gjennomføring av spelet.
Spelnemda i år:
Jostein Grande Leder
Gerd Sagen Nest leder
Katrine Bruvold Plassnemd
Ola Schjei Aktørnemd
Robert Bye Leder nemnd for servicefunksjoner
Tore Svartås Leder nemnd for informasjon og salg
Gaute Aune Aurdal
AMATØRSKUESPILLERE
Amatørskuespillere, dansere og statister har uvurderlige og viktige oppgaver i skuespillet, og det frivillige apparatet er nødvendig i gjennomføringen av spelet. Det er en stor inspirasjon å få spille sammen med de profesjonelle, og kombinasjonen av amatører og profesjonelle på samme lag skaper energi og entusiasme hos begge parter. Amatørskuespillere, dansere, gårdsfolk og prester kommer fra Verdal Teaterlag og andre teaterlag i distriktet. Hærmenn kommer fra Norsk Hærmannsforbund av 29. juli 1995. Ryttere kommer fra Sandslia Ridesenter i Verdal.
Hester
Brynjar
Frøya
Gulljerven
Stanza Girl
Glimre
Funny Girl
Sørgårds Elias
Lulu
Bertil
Hestene er fra Sandslia Ridesenter
STIKLESTADPRISEN
Verdal kommune deler ut Stiklestadprisen annenhvert år.
STATUTTER
"Prisen skal deles ut til en skapende eller utøvende kunstner, for en kunsnerisk innsats som har forbindelse med Stiklestad og /eller de ideer og den tradisjon som har forbindelse med olsok. Prisen kan også tildeles en norsk vitenskapsmann eller populærhistoriker for et historisk eller populærhistorisk arbeid, som har levendegjort beghivenheter i norsk historie med tilknyttning til Stiklestad og olsok."
I år blir Stiklestadprisen delt ut i etterkant av spelforestillingen fredag 29. juli.
Stiklestadprisen 2022 tildeles Nils Norman Iversen.
Les saken her
TIDLIGERE TILDELT STIKLESTADPRISEN
1971 Gisle Straume 1973 Paul Okkenhaug 1975 Trygve Nøvre 1977 Einar Krokstad 1977 Olaug Helberg 1980 Arne Aas 1982 Sidsel Ryen 1984 Øyvind Øyen 1986 Thorbjørn Lindhjem 1988 Otto Homlung 1990 Torbjørn Fossum 1992 Ståle Bjørnhaug |
1994 Vera Henriksen 1996 Arnulf Haga 1998 Nils Ole Oftebro 2000 Erik Hivju 2002 Hildegunn Eggen 2004 Ole Kristian Ruud 2006 Eir Inderhaug 2008 Arne Fagerholt 2010 Else Lund og Anne Guri Sende 2012 Lars Roar Langslet 2014 Karsten Alnæs 2016 Håkon Gullvåg 2018 Anne Grosvold |
Med forbehold om feil.
Meldes inn til [email protected]