OLSOKDAGENE PROGRAMMET ER KLART

Endelig er programmet for årets Olsokdagene på Stiklestad klart. Vi har gleden av å presentere programmet for Olsokdagene på Stiklestad som går av stabelen 26. til 31.juli 2022! Temaet for årets festival er FRI. Spelet om Heilag Olav, et rekordstort talerstolprogram, tidenes mest ambisiøse Olsokutstilling, mangfoldige bidrag fra lokalsamfunnet og åpningskonsert med Trygve Skaug er noe av det som vil prege Stiklestad disse julidagene.

Etter to år med pandemiavlysning vender endelig «Spelet om Heilag Olav» tilbake, med Peer Perez Øian i registolen, Odin Waage i rollen som Olav og Hanne Skille Reitan som Gudrun.  Savnet har vært stort og det føles ekstra symbolsterkt at gjensynet skjer akkurat i 2022 når hele Norge feirer Frivillighetens år!

Årets talerstolprogram preges både av Stiklestadprofilen Jørgen Watne Frydnes og Olsokkunstner Pride Art. Watne Frydnes har med seg den internasjonalt anerkjente libyske fredsaktivisten Hajer Sharief til Stiklestad for å snakke om symbolsteders potensielle demokratiske kraft. Olsokustillingen «Queer Spirit» tar hele Stiklestad i bruk og byr på møter med verk fra flere titalls kunstnere og samtaler med blant annet preses Olav Fykse Tveit og kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum. I tillegg inkluderer talerstolprogrammet samarbeid med Steinkjerfestivalen, Trønderdebatt og Den norske kirke, lokalt, regionalt og nasjonalt og tematisering av blant annet fremtidens frivillighet, vikingenes bånd til Kyiv og troens rolle i krig og krise. Blant bidragsyterne finner vi Robert Mood, Oda Okkenhaug, Svein Bjørge, Bjørn Stærk og Hilde Frafjord Johnson.
Vi ønsker at så mange som mulig skal få med seg det rikholdige talerstolprogrammet. I år tilbyr vi derfor et talerstolpass som gir tilgang til alle postene på talerstolprogrammet for kun 500 kroner! Men, det er kun 50 pass er til salgs, så her er det førstemann til mølla

Årets festival rommer også et mangfold av konserter og andre tradisjonsrike, stemningsfylte kulturopplevelser. Verdals frivillighet står i sentrum under åpningsarrangementet i Stiklestad kirke, Trygve Skaug med band holder åpningskonserten, det blir humor og historie i skjønn forening når Are Sende Osen presenterer «Kongerekka», vi byr på Olavsvake-konsert med Olsokkoret og årets medspiller Sebastian Lyng Malmo, det blir fortellerstunden for hele familien med «Gutten som ble hele Norges Olav den Hellige» og Barnas Olsokkafé med Hildur Norum og musiker i Borggården. Visekveld med Verdal teaterlag, høy aktivitet på museets uteområder, og selvsagt Olsokkro og festivalstemning i restaurant Skalden! 29.juli videreføres også tradisjonen med å tenne olsokbål som en del Nasjonaljubileet 2030.

Olsokdagene på Stiklestad 2022 varer fra 26. til 31.juli. Festivalen åpnes av Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord.  Spelet om Heilag Olav framføres 27., 29., 30. og 31.juli.
Vi er enormt stolte av årets festivalprogram og gleder oss stort til meningsfylte møter og nye olsokminner i juli. Hjertelig velkommen til Stiklestad!

.

FOTO: PERNILLE SANDBERG
FOTO: PERNILLE SANDBERG

Åpningskonsert med Trygve Skaug

Det er med glede vi kan avsløre at Trygve Skaug med band holder åpningskonserten til Olsokdagene på Stiklestad! Skaug er en av de mestselgende artistene og poetene i Norge. Musikken hans har siden 2010 ligget over 350 uker på NRKs musikklister, han har mottatt flere gullplater og nominasjon til Spellemannsprisen. Han har spilt konserter landet rundt, på alt fra de minste stedene til Oslo Spektrum. Han var også å se i «Hver gang vi møtes» i 2021. Skaug slapp nylig albumet «Sanger du skal få når vi er vektløse» og de gode anmeldelsene har ikke latt vente på seg. Velkommen til magiske øyeblikk i Borggården!

26. juli kl. 21.30 i Borggården
Pris: 490 / 460

Mann

Samtale og foredrag med årets Stiklestad profil

I året hvor Olsokdagenes tema er FRI, og vi retter et ekstra fokus mot ytringsfrihet og dialog som demokratiske bærebjelker, er det en stor glede at «Demokrativaktmesteren» Jørgen Watne Frydnes er årets Stiklestadprofil.

Frydnes er utdannet statsviter og har siden 2011 vært daglig leder på Utøya. I denne rollen har han ledet prosessen med å gjenreise Utøya etter terrorangrepet 22. juli. I tillegg er han styremedlem i Den norske Helsingforskomitéen, som arbeider for at menneskerettighetene skal respekteres internasjonalt, og tidligere styremedlem i Leger uten grenser. I 2020 ble Frydnes, som den yngste noensinne, fast medlem i Den norske nobelkomitéen og i 2021 fikk han tildelt Fritt Ords honnørpris. Styreleder i Fritt Ord, Grete Brochmann, uttalte da: «Jørgen Watne Frydnes har spilt en avgjørende rolle for at det nye Utøya i dag er et av Norges viktigste lærings- og debattsteder». Under Olsokdagene får vi møte Frydnes i to sammenhenger. 27. juli blir vi bedre kjent med hans syn på og erfaring med samtalens potensielle samfunnsbetydning i foredraget «Ord og frihet. Dialog i konfliktens tid». 28. juli står blant annet koblingen mellom Stiklestad og Utøya i fokus, når han møter Tor Einar Fagerland og Hajer Sharief til samtalen «Fra Stiklestad til Utøya og Libya. Symbolsteders demokratiske kraft».

Ord og frihet. Dialog i konfliktens tid.

Foredrag med Stiklestadprofil Jørgen Watne Frydnes. Kunstnerisk innslag med medspiller Sebastian Lyng Malmo.

27. juli kl. 16.00 i Borggården
Billett: 240 / 220 / 120

Fra Stiklestad til Utøya og Libya. Symbolsteders demokratiske kraft.

Samtale med Jørgen Watne Frydnes, Hajer Sharief og Tor Einar Fagerland.

Samtalen vil være på engelsk.

28. juli kl. 17.00 i Borggården
Billett: 240 / 220 / 120

kor, kirke

Olavsvake

Konsert med Olsokkoret under ledelse av Hans Dur Molvik med solist Sebastian Lyng Malmo, Årets medspiller. Etter Olavsvaken kan du bli med på kirkevandring med sokneprest Gaute Aune Aurdal mellom Stiklestad kirke, St. Olavs kapell og Hellige Olavs kapell.

28. juli kl. 20.00 i Stiklestad kirke
Pris: 300 / 280

to kvinner, en mann

Olsoksamtalen

Gud med oss? Kirke og tro i møte med krig og krise

Hvilken rolle har troen og kirken under krig og kriser? Hva kan gudstro bety for de som kjemper? Hvilken støtte og frihavn kan troen og kirken være for de som rammes? Gir troen et særskilt ansvar for og mulighet til å hjelpe? Og hva kan og bør man gjøre i møte med de som tar Gud til inntekt for maktmisbruk og ondskap? Disse spørsmålene danner rammene for «Olsoksamtalen 2022: Gud med oss? Kirke og tro i krig og krise», hvor biskop Herborg Finnset møter Hilde Frafjord Johnson og Robert Mood i Stiklestad kirke. Johnson har gjennom sitt mangeårige politiske virke i KrF, blant annet vært utviklingsminister. I tillegg har hun bred internasjonal erfaring gjennom Kirkens nødhjelp, Unicef og som FNs spesialutsending til Sudan. Mood har bred erfaring fra militæret, spesielt internasjonalt gjennom fredsbevarende operasjoner, inkludert lederroller for flere FN-styrker i Midtøsten. I tillegg har han vært president for Norges Røde Kors og markert seg som en engasjert samfunnsdebattant. Olsoksamtalen er et årlig samarbeid mellom SNK og Nidaros biskop.

29. juli kl. 15.00 i Stiklestad Kirke
Pris: 240 / 210 / 120

mann | bok

Kongerekka

Olsok kommer Are Sende Osen til Stiklestad fortelle høydepunkter suksess-podkasten Kongerekka.

Dagen og stedet tatt i betraktning blir det selvfølgelig med søkelys på Helgenkongen Olav.

Der er det mye interessant å ta for seg. Visste du for eksempel at Olav var alvorlig B- menneske som hata å stå opp om morran? At han hadde rå og frisk humor? Og hvorfor ble han kalt Olav Digre mens han levde? Var det fordi han var feit, eller fordi han var kjempesterk?

Alt dette og mere til vil du få svar på.

Podkasten Kongerekka er historia om de gamle norske kongene. Den begynner med Harald Hårfagre, som samla hele Norge til ett rike, på grunn av ei dame. Deretter går det- bokstavelig talt- slag i slag bortetter. Dette er vår game of thrones- fra virkeligheten! For historia om de gamle norske kongene har alt Game of Thrones har: Intriger, sex, brodermord og store slag- bare ikke riktig så mange drager.

Are Sende Osen forteller uhøytidelig, lett og underholdende, men det han sier stemmer.  Kongerekka passer for deg som ikke visste at du er interessert i historie, for deg som er det, og for alle som liker å høre gode historier!

Etter foredraget blir det boksalg og signering av boka kongerekka som tar utgangspunkt i første av podkasten.

29. juli kl. 21.00 i Borggården
Pris: 240 / 210 / 120

visekveld | konsert

Visekveld

Det er igjen duket for årets triveligste sommerkveld! Med lokale artister og et orkester ledet av Vetle Røsten Granås, ønsker Verdal Teaterlag i samarbeid med Stiklestad Nasjonale Kultursenter velkommen til Visekveld 30. juli.

Vi lover en lun og stemningsfull kveld i Borggården og et olsokpyntet Stiklestad. Det blir mulighet for godt drikke og litt mat for den som ønsker det – både før og etter konserten.

30. juli kl. 22.00 i Borggården
Pris: 250

pakketilbud 9x16

Pakketilbud

Tilbudet gjelder på hele talerstolprogrammet med 10 arrangement. Inkludert i dettte er alle foredrag og samtaler, samt "kongerekka". Kun 50 stk pass! Så her gjelder det å sikre seg billett. Kan kjøpes på nett og i resepsjonen på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Billetter til hvert enkelt foredrag må hentes ut i resepsjonen.

27. JULI 16.00: ORD OG FRIHET. DIALOG I KONFLIKTENS TID
med Stiklestadprofil Jørgen Watne Frydnes. Borggården.

27. JULI 14.00: DE NORSKE VIKING- KONGENE I AUSTERVEG. KYIV-RIKET OG ØSTLIG INNFLYTELSE PÅ NORGE, CA. 1000-1050
med Tor Inge Pedersen. Auditoriet.

28. JULI 15.00: FREMTIDENS FRIVILLIGHET. HVORDAN SIKRER VI DEN?
Samtale med Birgitte Brekke, Svein Bjørge, Marian Lyngsaunet og Tone Berg. Samarbeid med Steinkjerfestivalen. Auditoriet.

28. JULI 17.00: FRA STIKLESTAD TIL UTØYA OG LIBYA. SYMBOLSTEDERS DEMOKRATISKE KRAFT
med Stiklestadprofil Jørgen Watne Frydnes, Hajer Sharief og Tor Einar Fagerland. Borggården.

29. JULI 15.00: OLSOKSAMTALEN 2022: GUD MED OSS? KIRKE OG TRO I MØTE MED KRIG OG KRISE
med biskop Herborg Finnset, Robert Mood og Hilde Frafjord Johnson. Stiklestad kirke.

29. JULI 21.00: KONGEREKKA. NORGESHISTORIEN I FRI UTFOLDELSE
med Are Sende Osen. Borggården.

30. JULI 16.00: KOLLEKTIV SVIKT: ET ORDSKIFTE I FRITT FALL?
Med Øyvind Strømmen, Bård Larsen, Bjørn Stærk og Oda Okkenhaug.  Auditoriet.

31. JULI 14.00: SKEIV KUNST UTVIDER KUNSTROM OG KIRKEROM
med Kristin Gunleiksrud Raaum. Stiklestad kirke.

31. JULI 16.00: KVINNELIGE KRIGERE I VIKINGTID?
med Nanna Løkka Auditoriet.

26 - 31. juli 
Pris: 500