Opplevelser

På Stiklestad tilbys en rekke formidlingsaktiviteter, som kan gjøre samlingen til en helt spesiell opplevelse!

VIKINGGILDE I LANGHUSET PÅ STIKLASTADIR

Høvdingen Kolbjørn Gunnarson inviterer til gildefest i langhuset på Stiklastadir. Her blotes det og ofres det til gudene som har gitt han en frisk og sterk sønn. Høvdingen viser sin storhet i form av en bugnende buffet med den tids varme og kalde retter, øl og vin i en eventyrlig atmosfære. Hans søster Inga er også kommet tilbake på gården og hjelper han denne kvelden, muligens har hun noe uoppgjort med sin bror. Varighet ca. 3 timer (25-90 personer).  Egen engelsk versjon- hør med oss for innhold og pris.

Vikinggilde

EN SMAK AV VIKINGTID

Bli med inn i det flotte langhuset på middelaldergården Stiklastadir. Sitt i høvdingens høgsete i gildehallen og hør om hans rolle som politisk og religiøs leder i tida før 1030.  Dere får smake den tids håndmat, og vårt eget Stiklastadir- øl. Kan også gjennomføres på engelsk og tysk. Varighet ca. 1 time (10-90 personer). En flott historisk opplevelse og som f. eks en aperitiff før middag!

En smak av vikingtid

VÅRT DAGLIGE BRØD

Velkommen til en spennende stund i det unike gjesteloftet på middelaldergården Stiklastadir. Bli kjent med konger og helgener, mirakler og hverdagsliv, byggeskikk og samfunnsbrytninger fra Norges storhetstid, mens ganen får en smak av høymiddelalderens mat. Passer fint som en spennende aperitiff før middag. Kan også gjennomføres på engelsk og tysk. Varighet ca. 1 time (10-25 personer).

Gjesteloft Vårt daglige brød

GJESTEBUD PÅ GJESTELOFTET

Året er 1247 og Håkon Håkonsson er kronet til konge på olsokdagen. På Stiklastadir inviterer Aslak og Helga til feiring av kroninga på stormanns vis i det nybygde Gjesteloftet. Kongens stefar Vegard var jo tross alt ekte verdaling, og Aslak skryter av sin frende! Opplev Norges storhetstid i vår nye storstue, der bordet er fylt med fat og gryter som dufter av krydder fra alle verdens hjørner. Varighet ca. 2-3 timer (15-25 personer).

Gjesteloft

VIKINGTEVLING

La høvdingen på Stiklastadir lede dere gjennom en morsom og vennskapelig kappestrid som passer som avbrekk på kurs, konferanser og andre sammenkomster. Her får dere prøvd både bueskyting og rævkrok, brytekamp og andre morsomme kappleiker. Still opp til slag og få brukt både kropp og hode!  Kan også gjennomføres på engelsk. Varighet ca. 2 timer.

Vikingtevling

VIKINGRAID

Få et overraskende møte med vikinger. Et sted på veien til Stiklestad blir dere stoppet av høvdingen på Stiklastadir og hans beste hærmann, de tar over styringa av bussen og bestemmer ferden videre. Er det noen på bussen som kan rekrutteres til kampen mot Olav Haraldsson, eller andre oppgaver på høvdingens gård? Med masse humor, gode historier og litt alvor blir dere på hærmanns vis ført til Stiklestad. Kan også gjennomføres på engelsk. Varighet ca. 30 min.

Vikingraid

SKJEMT OG ALVOR

Tausa Ingeborg- Anna og drengen Sivert er vertskap for en trivelig og underholdende stund i et av våre gamle hus på folkemuseet. Dere får høre fortellinger om verdalsraset, tro og overtro, frierbrev og andre ting som opptar dem i dagliglivet for over 100 år sia. Enkel servering. Varighet ca. 1 time (10-30 personer).

Skjemt og alvor

TA VARE PÅ STUNDA

Per og Ellinor bor i Gjersinghuset på folkemuseet anno 1958. Her får dere innblikk i hva som opptar husmora Ellinor og den nattarbeidende mannen hennes. Humor og koselig 50-tallsstemning. Enkel servering. Varighet ca. 1 time, som en stemningsstund før middagen (10-20 personer).

Ta vare på stunda

STEMNINGSSTUND I STIKLESTAD KIRKE – «Møte med det hellige»

Opplev kirka med vakker musikk og hør fortellingene om Olav Haraldsson i en stemning som bare kirkerommet kan skape. Vi er på stedet der det skjedde, der kongen falt i slaget i 1030 og får høre noen av legendene om helgenkongen. Kan gjennomføres på flere språk ved forespørsel. Varighet ca. 15-20 minutter. Kan kombineres med omvisning (til sammen 45 min).

Stemningsstund i Stiklestad Kirke

STEMNINGSSTUND I OLAVSBIBLIOTEKET

Vi kan by på et pusterom i en travel møtedag, eller som en liten aperitiff før kveldens middag; ei rolig stemningsstund med sang, tekster og musikk. Kan tilpasses utenlandske gjester på forespørsel. Varighet ca. 10-20 minutter (etter ønske).

Stemningsstund i Olavsbiblioteket

PICCOLO

Piccoloene på Stiklestad Hotell er alltid nærværende og står alltid til tjeneste. Alt for gjesten! er deres motto. De deler gjerne sine opplevelser og følelser med gjestene, og de har mange gode råd for hvordan man skal være hotellgjest; om skikk og bruk på hotellrommet. Et humoristisk møte med to rødkledde piccoloer! Passer for eksempel fint som et innslag under middag, eller som start på en samling. Varighet ca. 20 minutter.

Piccolo

GUNN BODIL

Gunn Bodil er Stiklestads evige lærling, på stedet der «Noregs evige konge» falt i slaget. Hun er kokkelærling på 6. året, er en voksen dame med mange drømmer og vyer for framtida. Hun er frittalende og har stor tro seg selv. Hun setter seg inn i de besøkendes agenda, den enkelte bedrifts utfordringer og har mange gode råd å komme med. Gunn Bodil er livlig og i godt humør, hun opptrer gjerne med en sang. Humorinnslag under middag eller ved annen anledning. Varighet ca. 10-20 minutter.

Gunn Bodil

OMVISNING PÅ OMRÅDET

Stiklestad Kirke, Olavsstøtte, amfiet og langhuset på Stiklastadir. Flere språk er mulig. Varighet ca. 1,5 time.

Omvisning, velkomst m.m.

KAFFE VED GRAVHAUGENE

Området rundt Stiklestad har den største ansamling av monumentale gravhauger i Norge. Vi spaserer opp til “dei gamle ruggar” og får fortalt historiene om fordums makt og myter som fortsatt lever. Varighet ca. 2 timer.

Gravhaugene

VELKOMSTHISTORIE

En rungende velkomsthilsen, en stemningsfull legende eller en humoristisk anekdote fra Olavshistorien. varighet 5-10 minutter.

Omvisning, velkomst m.m.

 

Dette er et utvalg av opplevelser du kan få på Stiklestad, flere muligheter finnes! Hør med oss. Vi skreddersyr gjerne et opplegg som passer inn i deres agenda!