Mann

Samtale og foredrag med årets Stiklestad profil

I året hvor Olsokdagenes tema er FRI, og vi retter et ekstra fokus mot ytringsfrihet og dialog som demokratiske bærebjelker, er det en stor glede at «Demokrativaktmesteren» Jørgen Watne Frydnes er årets Stiklestadprofil.

Frydnes er utdannet statsviter og har siden 2011 vært daglig leder på Utøya. I denne rollen har han ledet prosessen med å gjenreise Utøya etter terrorangrepet 22. juli. I tillegg er han styremedlem i Den norske Helsingforskomitéen, som arbeider for at menneskerettighetene skal respekteres internasjonalt, og tidligere styremedlem i Leger uten grenser. I 2020 ble Frydnes, som den yngste noensinne, fast medlem i Den norske nobelkomitéen og i 2021 fikk han tildelt Fritt Ords honnørpris. Styreleder i Fritt Ord, Grete Brochmann, uttalte da: «Jørgen Watne Frydnes har spilt en avgjørende rolle for at det nye Utøya i dag er et av Norges viktigste lærings- og debattsteder». Under Olsokdagene får vi møte Frydnes i to sammenhenger. 27. juli blir vi bedre kjent med hans syn på og erfaring med samtalens potensielle samfunnsbetydning i foredraget «Ord og frihet. Dialog i konfliktens tid». 28. juli står blant annet koblingen mellom Stiklestad og Utøya i fokus, når han møter Tor Einar Fagerland og Hajer Sharief til samtalen «Fra Stiklestad til Utøya og Libya. Symbolsteders demokratiske kraft».

Ord og frihet. Dialog i konfliktens tid.

Foredrag med Stiklestadprofil Jørgen Watne Frydnes. Kunstnerisk innslag med medspiller Sebastian Lyng Malmo.

27. juli kl. 16.00 i Borggården
Billett: 240 / 220 / 120

Fra Stiklestad til Utøya og Libya. Symbolsteders demokratiske kraft.

Samtale med Jørgen Watne Frydnes, Hajer Sharief og Tor Einar Fagerland.

Samtalen vil være på engelsk.

28. juli kl. 17.00 i Borggården
Billett: 240 / 220 / 120

Uten navn (2000 × 1125 px)

De norske viking-kongene i austveg.

Kyiv-riket og østlig innflytelse i Norge, ca. 1000 - 1050

Leif Inge Ree Petersener førsteamanuensis i historie ved NTNU. Hans spesialperioder er senantikken og tidlig middelalder, med et særskilt fokus på militærhistorie. I 2015 fikk han tildelt Verbruggen Prize for beste arbeid innen middelalderens militærhistorie de siste tre år.

27. juli kl. 14.00 i Auditoriet
Pris: 190 / 170 / 80

FRI

Fremtidens frivillighet, hvordan sikrer vi den? 

Frivilligheten har lenge vært en bærebjelke i det norske samfunnet. I anledning Frivillighetens år 2022, spør vi: Hvordan sikrer vi fremtidens frivillighet? Hvordan videreutvikler vi denne ressursen på en bærekraftig måte?
Samtale med Birgitte Brekke, Svein Bjørge, Marian Lyngsaunet og Tone Berg.

Birgitte Brekke er prosjektleder for Frivillighetens år 2022. Hun har tidligere vært generalsekretær i Frivillighet Norge og i Livsglede for eldre. I tillegg har hun blant annet erfaring fra Norsk folkehjelp, Norsk musikkråd og Norad.

Svein Bjørge er festivalsjef for Steinkjerfestivalen. Han har vært en markant skikkelse innen det norske musikk- og festivallandskapet, med sentrale roller i bl.a. by:Larm, Hovefestivalen og Tons of Rock. Han er også arrangementsansvarlig på Dampsaga kulturhus.

Marian Lyngsaunet er rådgiver i kulturtjenesten i Verdal kommune. Tidligere har hun blant annet vært bredde- og rekrutteringssjef i Norges skiskytterforbund. Hun har mangeårig erfaring fra det frivillige teaterlivet og Spelet om Heilag Olav.

Tone Berg er journalist og har jobbet for bl.a. Trønder-Avisa, Adresseavisen og Klassekampen. Hun har vært leder for Hellkonferansen, rådgiver i Steinkjer kommune, og er nå samfunnsutvikler i Verdal kommune og doktorgradsstipendiat ved Nord universitet.

28. juli kl. 15.00 i Auditoriet
Pris: 190 / 170 / 80

to kvinner, en mann

Olsoksamtalen

Gud med oss? Kirke og tro i møte med krig og krise

Hvilken rolle har troen og kirken under krig og kriser? Hva kan gudstro bety for de som kjemper? Hvilken støtte og frihavn kan troen og kirken være for de som rammes? Gir troen et særskilt ansvar for og mulighet til å hjelpe? Og hva kan og bør man gjøre i møte med de som tar Gud til inntekt for maktmisbruk og ondskap? Disse spørsmålene danner rammene for «Olsoksamtalen 2022: Gud med oss? Kirke og tro i krig og krise», hvor biskop Herborg Finnset møter Hilde Frafjord Johnson og Robert Mood i Stiklestad kirke. Johnson har gjennom sitt mangeårige politiske virke i KrF, blant annet vært utviklingsminister. I tillegg har hun bred internasjonal erfaring gjennom Kirkens nødhjelp, Unicef og som FNs spesialutsending til Sudan. Mood har bred erfaring fra militæret, spesielt internasjonalt gjennom fredsbevarende operasjoner, inkludert lederroller for flere FN-styrker i Midtøsten. I tillegg har han vært president for Norges Røde Kors og markert seg som en engasjert samfunnsdebattant. Olsoksamtalen er et årlig samarbeid mellom SNK og Nidaros biskop.

29. juli kl. 15.00 i Stiklestad Kirke
Pris: 240 / 210 / 120

ARESO

Kongerekka

Olsok kommer Are Sende Osen til Stiklestad fortelle høydepunkter suksess-podkasten Kongerekka.

Dagen og stedet tatt i betraktning blir det selvfølgelig med søkelys på Helgenkongen Olav.

Der er det mye interessant å ta for seg. Visste du for eksempel at Olav var alvorlig B- menneske som hata å stå opp om morran? At han hadde rå og frisk humor? Og hvorfor ble han kalt Olav Digre mens han levde? Var det fordi han var feit, eller fordi han var kjempesterk?

Alt dette og mere til vil du få svar på.

Podkasten Kongerekka er historia om de gamle norske kongene. Den begynner med Harald Hårfagre, som samla hele Norge til ett rike, på grunn av ei dame. Deretter går det- bokstavelig talt- slag i slag bortetter. Dette er vår game of thrones- fra virkeligheten! For historia om de gamle norske kongene har alt Game of Thrones har: Intriger, sex, brodermord og store slag- bare ikke riktig så mange drager.

Are Sende Osen forteller uhøytidelig, lett og underholdende, men det han sier stemmer.  Kongerekka passer for deg som ikke visste at du er interessert i historie, for deg som er det, og for alle som liker å høre gode historier!

Etter foredraget blir det boksalg og signering av boka kongerekka som tar utgangspunkt i første av podkasten.

29. juli kl. 21.00 i Borggården
Pris: 240 / 210 / 120

kollektiv svikt

Kollektiv svikt: Et ordskifte i fritt fall ?

Vi har alltid kunnet dømme 1930-tallsgenerasjonen, men nå er vi i samme situasjon som dem. Mange ble overrasket over krigen i Ukraina, tross advarende stemmer. Hvorfor klarer vi ikke å ta signaler om kommende kriser på alvor? Samtale med Oda Okkenhaug, Øyvind Strømmen, Bård Larsen og Bjørn Stærk. Samarbeid med Trønderdebatt.

Oda Okkenhaug er kommentator og debattansvarlig i Trønderdebatt. Hun har en mastergrad i likestilling og mangfold fra NTNU, med fokus på retorikk og høyreekstrem ideologi, og har tidligere jobbet ved Falstadsenteret.

Bård Larsen er historiker i tankesmien Civita. Han jobber spesielt med temaene ideologi, konflikt, politisk islam og totalitarisme, og har skrevet
bøkene «Storebror dreper! Om totalitarisme», «Idealistene. Om venstresidens reise i det autoritære» og «Demokrati i trøbbel».

Øyvind Strømmen er journalist, blogger og forfatter. I 2011 ga han ut boken «Det mørke nettet. Om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa» og ble kåret til Årets frilanser av Norsk Journalistlag. Han står bak prosjektet «Hate Speech International. Investigating Extremism».

Bjørn Stærk er samfunnsdebattant, blogger, programmerer og forfatter. Han er kjent som spaltist i Minerva, Aftenposten og Morgenbladet og har gitt ut bøkene «Ytringsfrihet» og «Ytringsfrihet annotert: En kranglete bok om krangling».

30. juli kl. 14.00 i Auditoriet
Pris: 190 / 170 / 80

OLSOKSAMTALEN (Facebook-arrangementforside)

Kvinnelige krigere i vikingtid?

Nanna Løkka er seniorforsker ved Telemarksforskning. Hun har en doktorgrad i religionshistorie og har jobbet mye med tematikken kvinner i vikingtid og middelalder. Hun har også særskilt kompetanse innen fagområdene kulturarv, museum og identitet.

31. juli kl. 16.00 i Auditoriet
Pris: 190 / 170 / 80

pakketilbud 9x16

Pakketilbud

Tilbudet gjelder på hele talerstolprogrammet med 8 arrangement. Inkludert i dette er alle billetterte foredrag og samtaler, samt "kongerekka". Kun 50 stk pass! Så her gjelder det å sikre seg billett. Kan kjøpes på nett og i resepsjonen på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Billetter til hvert enkelt foredrag må hentes ut i resepsjonen.

27. - 31. juli
Pris: 500