Olsokdagene 2022

Tusen takk til alle frivillige, ansatte, medvirkende og besøkende for minnerike festivaldager på Stiklestad!

Etter 2 år med pandemiavlysning kunne Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) endelig gjennomføre Olsokdager på Stiklestad med Spelet om Heilag Olav. Seks festivaldager preget av temaet «Fri», et rekordstort talerstolprogram, tidenes mest ambisiøse Olsokutstilling, mangfoldige bidrag fra lokalsamfunnet og flotte konsertopplevelser!

«Olsokdagene 2022 ble en større og viktigere festival enn vi kunne ha forestilt oss. Det har vært dypt imponerende å se forestillingen det enorme apparatet bak Spelet om Heilag Olav har skapt og selvsagt veldig gledelig at så mange fikk med seg årets oppsetning. I tillegg traff årets festivaltema en tydelig nerve i samtiden. Spesielt stort inntrykk har det gjort å oppleve årets olsokutstilling «Queer Spirit» av og med Pride Art og hvilken mottakelse den har fått. Årets olsokdager har virkelig vist både mangfoldet og styrken i symbolstedet Stiklestad. Jeg er enormt takknemlig for alle de som har bidratt til å gjøre det mulig» sier direktør i SNK, Heidi Anett Øvergård Beistad.

Årets utgave av Spelet om Heilag Olav, med Odin Waage som ny i tittelrollen og Hanne Skille Reitan som Gudrun, gjorde et sterkt inntrykk på både anmeldere og publikum. Regissør Peer Perez Øyan hadde sammen med resten av det kunstneriske teamet, og med uvurderlige bidrag fra frivilligheten, blant annet videreutviklet sin bruk av symbolske rekvisita og store koreografiske grep. Årets spel var dynamisk og fargesterkt, storslått og samtidig nært.

Totalt så vel 13 000 publikummere årets spel. Det er 3000 flere enn i 2019.

«Vi er svært fornøyde med besøket på spelet», sier avdelingssjef på Stiklestad Ingegerd Eggen. «I tida etter pandemien registrerer vi at mange kulturaktører sliter med billettsalg og vi har vært særdeles spente på hvordan dette ville slå ut for spelet». Hun legger til: «Vi er derfor veldig glade og lettet over å ha solgt billetter for ca 4 millioner. Samme tall for 2019 var på vel kr 2,8 millioner»

Olsokdagene på Stiklestad 2022 sitt mangfoldig program nådde et bredt sammensatt publikum. Åpningskonserten med Trygve Skaug, Kongerekka med Are Sende Osen og Visekvelden med Verdal Teaterlag fylte borggården. I tillegg til mange billetterte arrangement, hadde også festivalprogrammet et bredt utvalg av gratisopplevelser: alle programposter og omvisninger i tilknytning til Olsokutstillingen, alle olsokkroer og allsang med Olsokkoret. For tredje år inviterte også SNK sammen med Verdal kommune til olsokbåltenning for å markere at det er 8 år igjen til Nasjonaljubileet 2030. Bålet ble tent av representanter fra 11 ulike nasjonaliteter bosatt i Verdal sammen med Marit Arnstad som holdt tale i forbindelse med båltenningen.

Mange ubilletterte arrangement gjør en eksakt tallfesting vanskelig. SNK anslår at rundt 40 000 besøkende var innom Stiklestad disse dagene.

Setter stor pris på om du svarer på vår publikumsundersøkelse
Her kommer et bildedryss fra disse flotte julidagene:

Foto: Øyvind Malum / SNK