Folkehøgskole med historisk handverk

Foto: Eric-Roy Brandevik Hansen

I tett samarbeid med Stiklestad nasjonale kultursenter og våre museumshandverkere tilbyr Sund folkehøgskole linja “Historisk handverk”. Denne spennende og lærerrike linja tilbys både som helårskurs og halvtårs-kurs. Søk nå høsten 2021!

Historisk handverk blir satt i en stor sammenheng med middelalderkulturen og naturens ressurser. Vi lærer å finne materialene i skogen, og former disse til gode bruksgjenstander. Vi lager vårt eget verktøy, som vi så bruker i det videre handverket, og til det daglige arbeidet med matlaging og hushold. Eksempler på dette er at vi er med på jernutvinning fra myrmalm, smir oss fyrstål, og bruker dette for å tenne bål når vi er ute i skogen og sanker mat og materialer. Vi lager vår egen kniv, som så brukes videre til treskjæring og matlaging. Mulighetene er mange for elevene som begynner på denne linja.

 

En del av fellesskapet på Sund

Elevene vil ha undervisning både på Sund folkehøgskole og på Stiklestad. På Sund vil elevene delta på ulike fellesaktiviteter og undervisning i fellesskap med de andre elevene. Elevene får mulighet til å lære om, og utforske, et bredt spekter av temaer, med spesielt fokus på internasjonal solidaritet, miljø og bærekraft og kunst og kultur. Disse temaene kan knyttes tett opp til linjefaget og undervisninga elevene vil ha på Stiklestad. I tillegg vil elevene ha valgfag, hvor de får muligheten til å fordype seg ytterligere, eller oppdage og dyrke nye interesser og fagfelt.

 

Linjeundervisning på middelaldergården Stiklastadir

På Stiklestad vil middelaldergården Stiklastadir være base. – Du vil få grunnleggende innføring i historisk handverk i unike og autentiske omgivelser, forteller museumsformidler og handverker Øystein Viem ved Stiklestad nasjonale kultursenter. Stiklastadir består av et rekonstruert langhus fra vikingtid og et gjesteloft fra middelalder, og nå er et laftet fjøs under oppføring. Byggeaktivitet innendørs foregår i tømrerhallen og snekkerverkstedet på Stiklestad, som befinner seg et steinkast fra middelaldergården.

– Vi kan tilby bred kompetanse på flere felt innenfor historisk handverk, som tekstil, tømring, smiing og trearbeid. Kunnskap om verktøy og materiale er viktig. Vi jobber praktisk, og lærer av å feile og lykkes, forteller han videre.

Studiet tar sikte på at elevene lærer å finne og velge ut de riktige naturmaterialene selv, og lager sine egne redskaper fra bunnen av. – Her får du være med på hele prosessen fra bålturen i skogen for å finne materiale, til ferdig produkt, forteller Viem. Elevene vil også få innblikk i museumsdrift og bygningsvern. Samarbeidet er et resultat av Interreg-prosjektet Tradisjonshåndverk og bærekraftig bygging i Nordens Grønne Belte (2018-2021). Prosjektet har deltakere på norsk og svensk side og skal øke kunnskapen om ulike tradisjonshandverk og sette fokus på rekruttering.

For mer informasjon og søknadsskjema se https://www.sundfhs.no/historisk-handverk/

 

Se gjerne på Instagramkontoen til de tidligere elevene ved Historisk Håndverklinja @sundfhs_handverk

 

For mer informasjon ta kontakt med:

Ingegerd Eggen, avdelingssjef Stiklestad nasjonale kultursenter, mobil 47489060

Per Kristian Dotterud, rektor Sund folkehøgskole, mobil 90502833

 

 

Del på Facebook