Programmet for Olsokdagene på Stiklestad 2023 er klart!

Programmet for kulturfestivalen Olsokdagene på Stiklestad er nå klart!

I et år hvor Olsokdagenes tema er KRAFT og Nasjonaljubileet 2030 har fått forsterket nasjonal forankring, er det en stor glede å offentliggjøre at kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er årets Stiklestadprofil! En Stiklestadprofil med klare meninger om Nasjonaljubileet – og som inviterer «jubileumsminister» Kjersti Toppe til samtale, en olsokkunstner nært knyttet til Fosen-saken, et rikholdig talerstolprogram med ulike vinklinger på KRAFT og åpningskonsert med Silya er noe av det som vil prege Stiklestad disse julidagene.

Kristin Gunleiksrud Raaum er kirkerådsleder og har vært en markant og modig samfunnsstemme gjennom flere år. Spesielt tydelig har hun vært på kirkens samfunnsansvar knyttet til mangfold, likestilling og skeives rettigheter. I tillegg har hun engasjert seg sterkt i Nasjonaljubileet 2030 og løftet frem verdien av jubileumsplattformen både for kirken spesielt og samfunnet generelt.

Under Olsokdagene blir vi bedre kjent med Raaum og hennes forhold til begrepet KRAFT i programposten Kraften i Nasjonaljubileet og den store samtalen om Norge. Her har hun blant annet invitert Barne- og familieminister Kjersti Toppe til en samtale.

Fosen-saken setter et sterkt preg på årets festival. Høyesterett slo i 2021 fast at det skjedde et menneskerettighetsbrudd i vårt eget nabolag da det ble gitt konsesjon til vindkraftanleggene på Fosen, og situasjonen er pr. i dag fortsatt ikke løst. Saken engasjerer årets olsokkunstner Máret Ánne Sara sterkt noe som vil komme klart til uttrykk i hennes utstilling på Stiklestad. Utstillingen åpnes av sametingsråd Maja Kristine Jåma. I forbindelse med åpningen deltar både Sara og Jåma også i samtalen Kraft, kultur og kamp – en samtale med utgangspunkt i Olsokutstillingen 2023.

Årets talerstolprogram preges av KRAFT i mange varianter. Kraft og krise dykker ned i kraftkrisen(e) og er et samarbeid med Trønderdebatt med Snorre Valen, Maja Kristine Jåma og Astrid Svarva, Olsoksamtalen 2023 har tittelen Kraften i et stemme og byr på et møte mellom Elias Akselsen og biskop Herborg Finnset med fokus på de reisendes historier i Norge, i Kraften fra nord lar Bergsvein Birgisson oss bli bedre kjent med Tore Hund, i Kraften i tilstedeværelse møter Karen Espelund Kai-Rune Hætta, Tone Elvebakk og Heidi Anett Øvergård Beistad til en samtale om samisk synlighet og museenes ansvar, mens Ingrid Vik Lysne setter fokus på klær og bærekraft i  Bærekraft, redesign  og Fæbrik. I tillegg blir vi kjent med kraftfulle, personlige beretninger i Jan Jørg Tomstads Min fars kamp under og etter krigen og Thorbjørn Brandts Veien er målet.

Årets festival rommer også et mangfold av konserter og andre stemningsfylte kulturopplevelser. Kulturens kraft er fokus under åpningsarrangementet i Stiklestad kirke med bl.a. ukrainske Vasyl Bendas, kor 2030 og årets medspiller Johanna Hermann Selseth. Silya & The Sailors holder åpningskonserten. Det blir livskraft, latter og kjærlighet i skjønn forening når Christine Koht og kona Pernille Rygg snakker seg gjennom kampen mot kreften. Svein Tindberg fremfører Olavsmonologen i Stiklestad kirke, det blir Olavsvake-konsert med Røverdatter, Visekveld med Verdal Teaterlag, barneunderholdning med Pippi og Bjørnis, Olsokkro og festivalstemning i restaurant Skalden og selvsagt høy aktivitet på museets uteområder.

Olsokdagene på Stiklestad 2023 varer fra 25. til 30.juli. Festivalen åpnes av Arne Fagerholt, teatersjef på Turnéteateret i Trøndelag.  Spelet om Heilag Olav framføres 26., 28., 29. og 30.juli.

Hele Olsokdagene programmet finner du her!

Kjøp billett her!

Del på Facebook