Nina Wester blir kunstnerisk leder for Spelet om Heilag Olav

Vi har gleden av å offentliggjøre at Nina Wester er engasjert som kunstnerisk leder for Spelet om Heilag Olav.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Museene Arven har som produsent høye ambisjoner om å videreutvikle Spelet om Heilag Olav frem mot Nasjonaljubileet i 2030. Dette engasjementet deles av rettighetshavere og frivilligheten. I 2022 gjennomførte SNK prosjektet «En levende spelarv på Stiklestad fram mot 2030». Prosjektet tematiserte spelarvens fremtid på Stiklestad og utviklingen av Spelet om Heilag Olav sto svært sentralt. Prosjektet hadde to fokusområder: kunstnerisk utvikling og bærekraft. Rapportens hovedanbefaling var at det burde ansettes en kunstnerisk leder for Spelet om Heilag Olav. Denne anbefalingen har nå SNK og Museene Arven fulgt opp med å opprette en ny prosjektstilling. Prosjektengasjementet som kunstnerisk leder tilsvarer ca. 30 %-stilling og har tre års varighet.

– Enormt takknemlige

Nina Wester er utdannet regissør og dramatiker fra Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har vært teatersjef ved Hålogaland Teater (2013-2016) og har lang erfaring med en rekke store teaterproduksjoner både i Sverige og Norge, blant annet ved Den Nationale Scene, Dramaten, Stockholms Statsteater, Riksteatern og Turnéteateret i Trøndelag. Wester har vunnet flere priser, bla. Årets Hedda i 2022 sammen med Rimfrost produksjoner for forestillingen Utvik Senior. Hun var også nominert i kategoriene beste scenetekst og beste regi under Heddaprisen 2023 for forestillingen IDIOT! som hun skrev og regisserte på Turneteatret. Hun er opprinnelig fra Otterøya, men bosatt i Oslo.

«Vi er enormt takknemlige for at Nina Wester har takket ja til å fylle rollen som kunstnerisk leder for Spelet om Heilag Olav. Hun utmerker seg innenfor alle kvalitetene vi har vært på jakt etter: tung teaterfaglig kompetanse, solid ledererfaring, sterkt samfunnsengasjement og ikke minst: dyp forståelse for spelsjangerens unike kvaliteter. Dette er en merkedag i arbeidet med å sikre en livskraftig spelarv på Stiklestad. Vi gleder oss stort til veien videre» sier direktør ved Museene Arven, Heidi Anett Øvergård Beistad.

«Jeg er veldig glad for at jeg får muligheten til å være med på å videreutvikle Spelet om Heilag Olav i årene som kommer. Det var på Stiklestad min kjærlighet for teater ble født og jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten at jeg hadde opplevd spelet og det enorme apparatet rundt på nært hold. Derfor føles det ærefult å få muligheten til å gi noe tilbake og være med på å stake ut kursen for spelet inn i en ny tid sammen med dyktige samarbeidspartnere.», sier Nina Wester.

Allerede i gang

Som kunstnerisk leder vil Nina Wester ha ansvar for den kunstneriske utviklingen av Spelet om Heilag Olav, både årlig og langsiktig.  Det skal utarbeides en langsiktig strategi for spelet inkludert kunstnerisk utvikling og også sosial og økonomisk bærekraft. Kunstnerisk leder velger og engasjerer regissør, samt setter sammen kunstnerisk team i samarbeid med regissør. Kunstnerisk leder vil også være sterkt involvert i dialogen med rettighetshaverne, samt samarbeide nært med frivillighetsapparatet og det øvrige produksjonsteamet i SNK/Museene Arven.

«Nina Wester er i gang med arbeidet og vil være tilstede som observatør under deler av årets spelproduksjon. Hun vil imidlertid ikke være involvert i de kunstneriske grepene som er lagt for årets utgave av Spelet om Heilag Olav», sier museumsleder ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Ingegerd Eggen.

«Årets regissør Peer Perez Øian, koreograf og co-regissør Belinda Braza og resten av det kunstneriske teamet ankommer Stiklestad i løpet av helga og ser fram til å ta fatt på prøvene og realisere sine kunstneriske grep for Spelet om Heilag Olav 2023. Vi gleder oss stort til årets spel – og til veien videre med Nina Wester som kunstnerisk leder», legger Eggen til.

Del på Facebook