Tore Hunds čehporis som Digital utstilling

Gikk du glipp av utstillingen Tore Hunds čehporis i fjor? Nå kan du se den som en digital utstilling her.

Utstillingen kom på plass til sommersesongen i fjor og sto ut året 2023.

Tore Hund fra Bjarkøy ved Harstad, var en av landets rikeste og mektigste høvdinger. Han gikk fra å være Olav Haraldssons lendmann til å bli hans fremste motstander og banemann under slaget på Stiklestad. Endringen kom etter år med kamp om ressurser og rikdom, og spisset seg til i 1023 da kongens årmann, Tore Sel ble drept på Avaldsnes.

Grunnlaget for den store rikdommen til høvdingene langs kysten, var i stor grad skattlegging og handel med samene. For å synliggjøre det samiske i en av de store fortellingene om Norge, har Várdobáiki museum gjennomført et forskningsprosjekt for å gjenskape plagget Tore Hund brukte under slaget. Hos Snorre blir det fremstilt som en kofte, men den bredt sammensatte ressursgruppen ved Várdobáiki kom fram til at det heller kan være en čehporis, dvs. krage/kappe av reinskinn. Håndverker/duojàr som har gjenskapt denne čehporisen er Ellen Berit Dalbakk.

Del på Facebook