Utenriksminister Espen Barth Eide blir årets Stiklestadprofil 2024!

Vi er stolte over å offentliggjøre at utenriksminister Espen Barth Eide blir årets Stiklestadprofil under Olsokdagene på Stiklestad 2024.

Temaet for Olsokdagene 2024 er «TRYGG?» En viktig grunn for temavalget er SNK/Museene Arven sitt arbeid med Nasjonaljubileet 2030. En sentral del av dette er en jubileumsstafett frem mot 2030 som involverer hele landet og hvor hvert år har et eget tema. Temaet for 2024 er med utgangspunkt i landslovsjubileet og tusenårsjubileet for kristenretten «VERDIER I LOVVERKET». «TRYGG?» er SNK sin tolkning av det. «I tillegg er temavalget på Stiklestad inspirert av en verdenssituasjon preget av både væpnet konflikt og politisk uro, samt en polarisering av den offentlige samtalen, som gjør at begrepet trygghet – og i forlengelsen av det også utrygghet – fremstår uhyggelig relevant» sier Ingegerd Eggen, museumsleder ved SNK. «Under Olsokdagene 2024 vil vi derfor nærme oss «TRYGG?» i fortid, nåtid og fremtid og i alt fra de store samfunnstemaene til de nære og personlige spørsmålene».

Med dette som bakteppe er det en stor glede at Espen Barth Eide har takket ja til å være årets Stiklestadprofil. Barth Eide har vært utenriksminister siden oktober 2023. Frem til da var han klima- og miljøminister. Han har også bred og lang erfaring fra roller som forsvarsminister, visegeneralsekretær i FN, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, styreleder for Centre for Humanitarian Dialogue med mer. «I en tid hvor verden oppleves både skremmende og uforutsigbar, er kunnskap, dialog og ledelse enormt viktig. Jeg er derfor veldig takknemlig for at Espen Barth Eide har funnet tid til å ta turen til Stiklestad i sommer og jeg ser frem til å høre hans tanker om årets festivaltema og tiden vi lever i,» sier direktør i Museene Arven, Heidi Anett Øvergård Beistad.

Selv sier utenriksministeren følgende om å innta rollen som Stiklestadprofil: « Jeg er stolt over å bli utnevnt til årets Stiklestadprofil. Temaet for i år «TRYGG?» er beskrivende for den verdenssituasjonen vi nå står i, med krig i Europa og i Gaza. Jeg ser fram til å besøke Stiklestad til sommeren, og snakke mer om hva Norge kan gjøre i dagens uforutsigbare verden.»

Årets Olsokdager foregår i perioden 24. – 29.juli. Utenriksministerens bidrag til programmet vil skje på olsokdagen, 29.juli.

Spelet om Heilag Olav, som fyller 70 år i år, spilles 25., 27., 28. og 29.juli. Billetter til Spelet om Heilag Olav finner du her.

Del på Facebook