Programmet for Olsokdagene på Stiklestad 2024 er klart!

I et år hvor Spelet om Heilag Olav fyller 70 år og Olsokdagenes tema er TRYGG? er det en stor glede å offentliggjøre det helhetlige programmet for Olsokdagene 2024. En Stiklestadprofil med et enormt ansvar i den usikre tiden vi lever i, en olsokkunstner med et brennende samfunnsengasjement og sterke personlige fortellinger om konflikt, flukt og tilhørighet, et rikholdig talerstolprogram som blant annet inkluderer et bidrag fra sametingspresidenten, og åpningskonsert med Gras er noe av det du kan oppleve på Stiklestad disse julidagene.

En verdenssituasjon preget av væpnet konflikt og politisk uro er en viktig del av bakteppet for årets festivaltema TRYGG?.  Årets Stiklestadprofil og årets Olsokkunster vil belyse temaet fra to ulike, kraftfulle perspektiver. Stiklestadprofil Espen Barth Eide er som Norges utenriksminister blant annet en sterk internasjonal stemme i den pågående konflikten i Midtøsten. På Stiklestad vil han snakke om «Trygghet i en verden i rask endring». Olsokkunstner Shwan Dler Qaradaki kom til Norge som politisk flykning og vil i sin utstilling tematisere hvordan det er å leve under totalitære regimer, ønsket om å leve i et demokrati, tilværelsen som flyktning, tilhørighet i et flerkulturelt samfunn og hva det vil si å være norsk.

Spelet om Heilag Olav sitt 70-årsjubileum preger selvsagt årets festival. Spelet danner hovedrammen for årets åpningsarrangement i Stiklestad kirke. I tillegg settes spelets kjernetematikk, samt 1000-årsjubileet for innføringen av kristenretten, på dagsorden i samtalen «Ingen er så trygg i fare? Om barnets verdi før og nå, og andre vanskelige spørsmål som utburden minner oss på» med Birger Emanuelsen, Mona Ringvej og Åshild Karevold. Utburden, og Gudrunskikkelsen, står også sentralt i en liten jubileumsutstilling. Hovedfokuset i 70-årsjubileet vil likevel selvsagt være selve spelet, det første under Nina Westers kunstneriske ledelse, med Ingrid Forthun som regissør, Torodd Wigum som musikalsk leder og Nils Golberg Mulvik i rollen som kong Olav. “70 år med spel er en unik arv vi er veldig stolte over å forvalte. Vi gleder oss til å dykke inn i spelets historie og tematikk, og ikke minst til å tilby publikum en engasjerende, storslått forestilling” sier museumsleder Ingegerd Eggen.  

Årets rikholdige talerstolprogram tematiserer TRYGG? fra mange ulike perspektiver. I tillegg til Stiklestadprofilens foredrag og den nevnte samtalen om barnets verdi, inkluderer programmet blant annet Olsoksamtalen 2024 hvor sametingspresident Silje Karine Muotka møter biskop Herborg Finnset for å snakke om «En stat, to folk. Tillit og tilhørighet i forlengelsen av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport». “Fjorårets festival var sterkt preget av Fosensaken og den da nylig utkomne Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport. Vi er enormt takknemlige for at sametingspresidenten for første gang er bidragsyter til talerstolen og at hun sammen med biskopen løfter denne viktige tematikken også inn i årets Olsokdager”, sier Heidi Anett Øvergård Beistad, direktør i Museene Arven. Et annet dypt personlig perspektiv på festivaltemaet får vi når Berit Hafsmo, Ole Martin Hafsmo og Hanna Mellemsether møtes til en samtale med utgangspunkt i den prisvinnende podcasten «Skitbyen». “NRK beskriver Skitbyen som en feelgood-fortelling fra livet rundt fattigdomsgrensa. Vi er mange som har blitt dypt berørt av Berits historie og hennes ukuelige optimisme. Vi er veldig stolte over å løfte frem denne fortellingen under Olsokdagene”, sier Beistad.

I tillegg inkluderer talerstolprogrammet en spesialepisode av en annen en prisvinnende podcast: «Norsken, svensken og dansken» tar turen til Stiklestad. Her får de selskap av trønderen Hilde Gunn Slottemo og fokuset er ytringsfrihetens kår. 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov tematiseres i foredraget «Trygt og godt? Landsloven i det lokale» med Magne Njåstad. Gaute Børstad Skjervø vil holde foredraget “En personlig fortelling om ekstremisme” hvor han blant annet ser nærmere på Ekstremismekommisjonens nylig utkomne rapport. Olsokkunstner Shwan Dler Qaradaki møter blant annet Kari Brandtzæg fra Munchmuseet til en samtale med utgangspunkt i Olsokutstillingen 2024. I tillegg vil det tilbys daglige spesialomvisninger i utstillingen «Skakke folkedrakter», som er produsert av Nasjonalmuseet.

“Årets festival rommer også et mangfold av konserter og andre stemningsfylte kulturopplevelser”, sier museumsleder ved Ingegerd Eggen og nevner i fleng:
“Bandet Gras med blant annet Vetle Røsten Granås, Olsokkoret og årets medspiller Lisa Tuset Storhaug fyller borggården med en stemningsfull åpningskonsert. Det er duket for fine musikalske opplevelser med Verdal Teaterlags tradisjonsrike visekveld og bandet “Norsk på Norsk”. Publikum får høydepunkter fra “Kongerekka” med Are Sende Osen, og under årets olavsvake i Stiklestad kirke blir det gjensyn med spelveteranene Eir Inderhaug og Ola B. Johannesen, sammen med musiker Thormod R. Kvam, i konserten “Grieg & Garborgs Haugtussa”. Tradisjon tro blir det også tenning av Olsokbål 29.juli, denne gangen med besøk fra årets hovedaktører i jubileumsstafetten mot Nasjonaljubileet i 2030: Moster, Gulating og Frosta”.

Nytt av året er “Barnas olsoklørdag” som byr på mye program for de yngste: besøk av årets BlimE-artist og Newton-profil Ane Norum Kvistad, minikonsert med Sandra og Sander, fortellerstunda “Historien om gutten som ble hele Norges Olav den Hellige”, aktiviteter på Vikingsommer og anledning til å se kostymer, sverd og skjold som brukes i Spelet om Heilag Olav – og kanskje bli sminket som en kongsmann!

Olsokdagene på Stiklestad 2024 varer fra 24. til 29.juli. Festivalen åpnes av Tomas Iver Hallem, fylkesordfører i Trøndelag.  Spelet om Heilag Olav framføres 25., 27., 28. og 29.juli. «Vi er veldig stolte av årets festivalprogram og gleder oss stort til meningsfylte møter og nye olsokminner i juli!» sier Heidi Anett Øvergård Beistad.

Hele programmet og billetter til Olsokdagene finner du her.

Del på Facebook