Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling kommer til Stiklestad i sommer

21. juni kl 1700 åpner kunstutstillingen «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Utstillingen vil bli mulig å se og oppleve i hele sommer.

Seks unge kunstnere har laget verk inspirert av norske og samiske drakt- og håndverkstradisjoner. Utstillingen skal vises åtte steder spred utover landet, og nå i sommer er vi så heldige at den skal vises frem her på Stiklestad.

Mange har et forhold til bunader, kofter og folkedrakter. De tradisjonsrike plaggene kan skape sterke følelser av tilhørighet og stolthet, men også av utenforskap, skam og sinne. Utstillingen er like mye en hyllest som et opprør – en utstilling om drakter som er langt fra en draktutstilling. En utstilling der drakter ikke først og fremst er drakter, men symboler og ideer som former vår tid, vår selvforståelse, våre relasjoner og vår historie.

I kunstutstillingen «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» er Márjá Karlsen, Harald Beharie, Rafiki, Lin Wang, Håvard Kranstad og Christian Blandhoel invitert til å utforske og utfordre draktskikker, identitet og håndverkstradisjoner. I prosessen har de undersøkt motsetninger og gått i dialog med håndverkere og kunnskapbærere. De har skapt sine egne uttrykk gjennom blant annet fotografi, vev, perlearbeid, porselen, installasjoner, instrumenter og dans.

 

Verkene vil stilles ut i flere bygg på Molåntunet. I forbindelse med åpningen vil det bli samtale med Rafiki, en av samtidskunstnerne. Dette markerer også åpningen av sommersesongen her på Stiklestad. I tillegg til åpning av kunstutstillingen blir det rømmegrøtsalg, håndverksaktiviteter og dans på tunet. Dagen avsluttes med underholdende bingo, ledet av selveste Torill Tombola.

Lørdag 22. juni åpner årets Vikingsommer med opplevelser for hele familien. Utover denne dagen blir det masse aktiviteter og på kvelden blir det Tribute to Åge på scenen.

Under Vikingsommer vil det bli daglige omvisninger i denne utstillingen. Den inngår i årets Vikingsommer og med billett til Vikingsommer har du tilgang til «Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling».

Ønsker du å se utstillingen etter 4. august, sender du en forespørsel på [email protected]

«Skakke folkedrakter – ikke en draktutstilling» varer fra 21. juni til 22. september 2024.

Del på Facebook