Ingeborg Senneset er Stiklestadprofilen 2025

Vi er stolte over å offentliggjøre at Ingeborg Senneset er årets Stiklestadprofil. Samtidig offentliggjør vi at temaet for Olsokdagene 2025 er GRENSER.

Årets Stiklestadprofil er Ingeborg Senneset. Hun har gjennom flere år utmerket seg som en markant samfunnsdebattant, med et engasjement som favner både personlige historier og store samfunnsspørsmål.

Ingeborg Senneset er influenser, foredragsholder, forfatter og utdannet sykepleier. Hun har vært åpen om et liv med anoreksi og OCD, samt tre år som psykiatrisk pasient og har utgitt bestselgerne «Anorektisk» (2017) og «Ordbok for overlevelse» (2022). For mange er hun likevel best kjent fra debatter om temaer som vaksinemotstand, monarki, antisemittisme, antibiotikaresistens, alternativ medisin og ytringsfrihet.

Ingeborg Senneset jobber til daglig som journalist, og er ofte i TV, radio og podcaster. Hennes egne kanaler når ut til flere hundre tusen følgere og benyttes daglig til folkeopplysning og debatt. I tillegg er hun frivillig i Norsk Pen.

Senneset har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, inkludert Årets Gullpenn Vixen Awards (2020), NTBs språkpris (2021), Årets medienavn (2021), Mensaprisen (2021) for og Fredrikkeprisen (2024).

Direktør i Museene Arven Heidi Anett Øvergård Beistad sier følgende om Ingeborg Senneset som Stiklestadprofil:

“Vi er enormt stolte over at Ingeborg Senneset har takket ja til å være Stiklestadprofil i 2025. Som samfunnsdebattant har hun gjennom mange år imponert med sine kunnskapsbaserte, kritiske analyser og sin store formidlingskraft. Gjennom å ta i bruk et uvanlig bredt utvalg av medieplattformer, har hun i tillegg evnet til å nå et veldig sammensatt publikum. Slik har hun både utvidet nedslagsfeltet for samfunnsdebatten og inspirert ulike stemmer til å engasjere seg, begge uvurderlige bidrag til et livskraftig demokrati.”


Foto: Per-Åge Eriksen

Selv sier Ingeborg Senneset følgende om rollen som Stiklestadprofil:

«For noen få dager siden sto jeg foran noen hundre VGS-elever og snakket om min egen forhistorie og om betydningen av å bry seg om noe som er større enn seg selv. Man kan være utrygg på mye, samtidig som man er trygg på hva man tror på og kjemper for.

Å bruke stemmen sin kan koste, noen ganger mer enn det som er akseptabelt. Men det som har verdi, det har også en kostnad. Prisen vi betaler som samfunn hvis bare de som taler for egen vinning, snakker høyt, mens de som bryr seg om andre, heller tier – den er mye høyere. At en Flåbygg som trigges av urettferdighet og steiler av faktafornektelse, får være årets Stiklestadprofil, er både rart og stort.

Temaet grenser håper jeg diskuteres i flere spor. Det kan være personlige grenser, som å sette ned foten for hva andre gjør mot eller med deg. Det kan være hvor din grense for å tåle uenighet eller annerledeshet går. Grenser mellom land, som er tydelige på et kart, men ubetydelige når det kommer til spredning av desinformasjon, propaganda, virus eller bakterier. Og så videre.

Jeg gleder meg til å komme hjem til Trøndelag og høre på flinke folk.»

Årets Olsokdager foregår i perioden 24.-29.juli. Publikum vil møte Stiklestadprofilen gjennom et samtaleprogram 25.juli.
Spelet om Heilag Olav spilles 25., 26., 27. og 29.juli

Kjøp billett her

 

Tema for Olsokdagene 2025: GRENSER

Hvert år velges det et tema for festivalen. Temaet for Olsokdagene 2025 er GRENSER. Temaet er valgt av flere grunner. Hovedgrunnen er Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Museene Arven sitt arbeid med Nasjonaljubileet 2030. En sentral del av jubileumsarbeidet er en jubileumsstafett frem mot 2030 som involverer hele landet og hvor hvert år har et eget tema. Temaet for 2025 er MIGRASJON OG IDENTITET, valgt med utgangspunkt i det nasjonale utvandrerjubileet som markerer 200 år siden de første norske utvandrerne dro til USA. GRENSER er vår tolkning av dette. I tillegg er temaet inspirert av en samtid hvor verden på en og samme tid oppleves både mer grenseløs og mer grenseorientert, mer global og mer nasjonalistisk, hvor diskusjoner om fellesskap og utenforskap blir en stadig viktigere del av det offentlige ordskiftet og ikke minst: hvor stadig flere mennesker er på flukt, over grenser, fra krig, klimaendringer og politiske regimer. Under Olsokdagene 2025 vil vi derfor nærme oss GRENSER i fortid, nåtid og fremtid og i alt fra de store samfunnstemaene til de nære og personlige spørsmålene.

 

Del på Facebook