Hilsen fra Kunstneriskleder

Det er en stor ære å få være den første kunstneriske lederen for Spelet om Heilag Olav.

I 70 år har en hær av frivillige og profesjonelle samlet seg på Stiklestad for å fortelle en viktig del av vårt lands historie. Det er imponerende og inspirerende, og sier mye om hvor sterk troen er på teatrets berøringskraft.

Som kunstnerisk leder er det min oppgave å utvikle spelet fram mot Nasjonaljubileet i 2030. Hva utvikling betyr, er det mange meninger om. Jeg gått tilbake til startpunktet, til Gullvågs manus og Okkenhaugs musikk som ble gitt i gave til Verdals befolkning i 1951. Denne arven ønsker jeg invitere ulike kunstnere til å gå i dialog med og videreutvikle. Stiklestad er en arena der fortellinger møtes og sannheter utforskes. I friksjonen mellom fortid og nåtid kan kunsten skape nye perspektiver.

I år har jeg invitert den erfarne og anerkjente regissøren Ingrid Fortun til å starte denne dialogen. Med seg har hun et stjernelag av profesjonelle skuespillere og amatører fra Verdal Teaterlag som sammen med koreograf Cina Espejord fra Nasjonalballetten

og musikalsk leder Torodd Wigum skal skape teatermagi. Selv har jeg gått i dialog med manuset. Sammen med regissør har jeg strøket scener og skrevet nye for å tydeliggjøre dramaturgi og karakterer. Det største grepet vi har gjort er å gi Olav Haraldsson mer plass. Hvilken leder Olav var, er ikke historikerne enig om, men teatrets rolle er ikke å vise sannheten, det er å leke med den.

For å utvikle det visuelle uttrykket på spelplassen har scenograf Gjermund Andresen designet en 4 meter høy hesje, som en spydspiss ned i jorden. Kostymedesigner Anette Wærenskiold har jobbet med å tydeliggjøre kostymene og gi karakterene mer særpreg.

Den største forandringen i årets versjon av Spelet om Heilag Olav er at Paul Okkenhaugs musikk blir spilt av et symfoniorkester. Takket være et samarbeid med amatørmusikere fra Frol Symfoniorkester og Nord-Trøndelag Kammerorkester har det vært mulig å sette sammen et spelorkester på rekordtid. Sammen med profesjonelle musikere fra hele regionen og et stort mannskor håper jeg at orkestergraven på Stiklestad skal bli en rekrutteringsarena for unge musikere frem mot jubileet i 2030.

For å gi publikum en bedre lydopplevelse har Stiklestad Nasjonale Kultursenter investert i to høytalertårn på spelplassen slik at vår lydprodusent kan bruke større og bedre utstyr. Neste prosjekt nå er nytt publikumsamfi som vi utvikler i samarbeid med Verdal Kommune.

Tema for årets Olsokdager er «TRYGG?». Tryggheten i verden og til våre barn er dramatisk i endring. Dette vil også være omdreiningspunktet i årets versjon av Spelet om Heilag Olav som stiller spørsmål til oss om hvem vi vil være og hvilken fremtid vi vil gi videre til neste generasjon.

I det greske teatret brukte man uttrykket katarsis, som renselse og fornyelse. På scenen står det 274 aktører og 6 hester, og bak dem uendelig mange flere som har jobbet hardt for å lage en forestilling som vi håper skal berøre og berike deg. Takk for at du er her sammen med oss og god fornøyelse!

Nina Wester
Kunstneriskleder
Stiklestad Nasjonale Kultursenter

foto: henrik-hoff-vaagen.