Ingar Helge Gimle

Ingar Helge Gimle er fra Torshov i Oslo og gikk ut av Statens Teaterhøgskole i 1982. Han ble ansatt ved Trøndelag Teater i 1985 og debuterte her i Largo desalato.  Har jobbet ved flere teatret her i Norge og har blant annet spilt Krogstad i Et dukkehjem, Marcellus i Hamlet og Gunnar i Hærmendene på Helgeland. Ingar Helge Gimle har vært på Stiklestad tidligere og spilte Kongen i Spelet i 1994.

Ingar Helge Gimle har medvirket i mange spillefilmer og tv-serier gjennom årene. Han filmdebuterte i 1980 i filmen Belønningen og har siden blant annet medvirket i Cave, Doktor Proktors tidsbadekar og Gledelig jul. Han har også vært å se i serier som En får være som en er, Frikjent, BBC-serien The Last Kingdom og NRK-seriene Mammon og Stjernestøv.

Han er prisbelønnet for flere av sine roller, blant annet mottatt Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle for Absolutt blåmandag i 1999 og for beste mannlige birolle for En helt vanlig dag på jobben i 2009. I 2023 fikk han en egen sten i Haugesund Walk of Fame.

I vinter/vår er Ingar Helge Gimle aktuell med Riksteatret sin forestilling Et glass som turnerer i hele Norge våren 2024 og Kongen Befaler på TV Norge.

Ingar Helge Gimle er med i Spelet om heilag Olav for tredje gang. Han har tidligere spilt Kongen og Torgeir Flekk.