Torodd Wigum

Torodd Wigum er født i Trondheim i 1970, og han er for tiden kunstnerisk rådgiver for Ringsakeroperaen og sjefdirigent for NUSO, Norsk Ungdomssymfoniorkester.

Etter studier ved Trøndelag Musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole var han ansatt som solo-bratsjist i Trondheim Symfoniorkester og et sentralt medlem av Trondheimsolistene i mange år, før han fulgte drømmen sin og satset for fullt på dirigeringen.

I årene 2007-2009 var Wigum assistentdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester, en ordning som var den første i sitt slag i Norge, og i perioden 2010-2016 fungerte han som husdirigent i Trondheim Symfoniorkester. Sesongen 2010-2011 var han også engasjert som husdirigent i Stavanger Symfoniorkester.

I tillegg til jevnlig å dirigere de norske symfoniorkestrene og forsvarskorpsene, har Wigum de senere årene også dirigert mer og mer opera. Han har dirigert operaoppsetninger på den Fynske Opera i Danmark, på Ringsakeroperaen, ved Operaen i Kristiansund, med Opera Trøndelag på Steinvikholmen og Stjørdal og Henning Sommerros opera «Querini» på Røst i Lofoten. Høsten 2023 dirigerer han «Flaggermusen» på Ringsakeroperaen, og i 2024 skal han dirigere Verdis «La traviata» under Operafestukene i Kristiansund og med Opera Trøndelag.

Wigum har også en voksende internasjonal karriere, og han har de senere årene gjestedirigert bl.a Szczecin Philharmonic Orchestra i Polen, Island Symfoniorkester, Estlands Nasjonalorkester, Göteborg Symfoniker, Nordiska Kammarorkestern, Copenhagen Philharmonic, Bremer Philharmoniker og MDR Sinfonieorchester, Leipzig.