Velkommen til Spelet om Heilag Olav

Kjære alle sammen,

Så er den her igjen, den vakreste tiden på året: det er olsok på Stiklestad og klart for «Spelet om Heilag Olav»! 

Du som leser dette programmet, er nå del av en lang og stolt tradisjon. Olsok har blitt feiret i snart tusen år og spel har vært en helt essensiell del av olsok på Stiklestad siden 1954. I dette amfiet er utallige minner og bånd skapt. Jeg håper kvelden vil bringe en opplevelse også du vil bære med deg lenge.

Hvordan har «Spelet om Heilag Olav» klart å engasjere så mange i snart 70 år? Et svar er kraften i kjernehistorien. Fortellingene om Olav Haraldsson/Olav den hellige, har en unik posisjon i norgeshistorien. I spelet fletter manusforfatter Olav Gullvåg dette sammen med enkeltmenneskers liv på gården Sul. Slik blir den symboltunge historien mer personlig, samtidig som den blir ekstra kraftfull gjennom samspillet mellom manus og Paul Okkenhaugs vakre musikk.  

 «Spelet om Heilag Olav» bærer imidlertid med seg mer enn historien om 1030. Forestillingen er i konstant utvikling, preget av verden rundt oss og av grepene til ulike regissører og andre aktører. Dette skaper spenning, relevans og ikke minst: engasjement! I sommer har Peer Perez Øian sitt tredje år som regissør. Han samarbeider med et imponerende kunstnerisk lag, et sterkt skuespillerensemble og et enormt spelapparat. For: en viktig del av spelets kraft ligger i at det er resultatet av en massiv laginnsats: produsent og rettighetshavere, amatører og profesjonelle og ikke minst: en enestående frivillighet. Vi er mange som har jobbet sammen for å skape opplevelsen som nå venter deg. Det merkes.

Over hele landet arbeides det nå med Nasjonaljubileet 2030. Vi i Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Museene Arven har et stort ansvar for dette. En viktig del av vårt jubileumsarbeid er videreutviklingen av Stiklestad som historisk slagsted og demokratisk arena. Arbeidet med «Spelet om Heilag Olav» er selvsagt en sentral del av det. Det er derfor med stolthet jeg slår fast at årets forestilling viser kraften som fortsatt finnes i «alle spels mor». Tusen takk til alle dere som har bidratt til å gjøre dette mulig! Og: hjertelig takk til alle dere som har tatt turen hit.  

Riktig god fornøyelse!

Olsokhilsen fra
Heidi Anett Øvergård Beistad
Direktør
Museene Arven

Olsokdagene21_aapning_06