Vikingsommer på Stiklestad 2023
Dagsprogram 24. juni - 6. august.
Tirsdag - søndag 11.00 - 16.00. Mandager kun utstillinger åpent.

Stiklestad ønsker velkommen til opplevelser for hele familien! På middelaldegården Stiklastadir kan du leike slaget, skyte med pil og bue og bli med inn i vikingenes langhus. Bli med våre dyktige formidlere på omvisning, opplev utstillinger og nyt et godt måltid i restaurant Skalden.
Vikingsommer på Stiklestad starter 24. juni og varer til 6. august.
Om aktivitetene
Middelaldergården Stiklastadir
Besøk vikinghøvdingen i hans storslåtte hall, møt gamle guder og vikingenes verden. Eller bli med inn i middelalderen, og hør historier om slaget i 1030 som endret Norge, pilegrimer, kirkebygging og kristne konger. På Stiklastadir er det full aktivitet med håndverk, gårdsarbeid og barnelek. Hvordan levde menneskene i vikingtiden? Lær om hva de trodde på og ta del i deres gjøremål. Her møter du håndverkerne som har bygd gården, og smeden i smia og tømreren på tunet deler gjerne sin kunnskap om materialer, verktøy og byggeskikk. Hvordan smidde man spiker eller lagde planker og bord for 1000 år siden?
Langhuset
Besøk vikingene inne i Gildehallen og boligdelen på Stiklastadir og hør historiene om tida før slaget.
Gjesteloftet
Bli med inn i gjesteloftet, bygd etter middelalderens byggeskikk, og hør historiene om hvilke endringer slaget på Stiklestad førte til.
Leike slaget
Her blir du med på bondehæren eller kongshæren sin side og kjemper som viking med sverd og skjold! Fra 5 år
Vikingleik
Lær å skyte med pil og bue, kjør Torsvogna og leik i vår store pilegrimslabyrint, samt andre vikinginspirerte aktiviteter. Du får låne vikingklær, hjelm, sverd og skjold til fotografering.
Vi mater dyrene
På Stiklestad bor mange koselige dyr, både sau, gris og høns. Bli med og mat dyrene ved fjøset og stallen.
Hauglegging
Gravhauger er en viktig kilde til kunnskap om vikingtiden. Men hvordan foregikk en begravelse og hva finner vi i haugene? Vi gjenskaper en begravelse av en rik person i vikingtid. Kanskje trenger vi frivillige, tør du å hauglegges?
Rig-Sturla og den mystiske medaljongen
Spennende fortellerstund med trellen Rig-Sturla som ordner klart til fest i gildehallen. Trellen er ille ute når svartalven lokker ham til å prøve høvdingens medaljong. Fra 5 år.
Vikingmat
Lær om mattradisjoner fra vikingtiden. Hva dyrket bonden? Inne i langhuset selges også mat, blant annet viking pølse og drikke.
Folkemuseet
På Stiklestad finner du også et flott folkemuseum med over 30 bygninger, de fleste fra 17-1900-tallet. Gå på oppdagelsesferd blant bygninger som rommer mye levd liv, handverk, handel og historie
Molåna Kafé
I finstuene av den ærverdige trønderlåna kan du kjøpe kaffe, kaker, vaffel, is og saft av vertsfolket kledd i tidsriktige klær.
Leikefjøset og leikebutikken
Vegvoktertunet er favorittstedet til de minste barna. Her er det tredyr som venter på å bli stelt, foret og leika med. Prøv deg på stylter og hoppetau! I stabburet på Molåntunet kan barna leke fritt i leikebutikken.
Bakeriet
Krambua i det gamle bakeriet er åpen, kanskje du har lyst å kjøpe drops i nostalgiske kremmerhus?
Ingvaldsengården
I snekkerverkstedet finner du den digitale utstillingen Krakken. De gamle maskinene fungerer fortsatt, og filmen viser hvordan bygningsvernhåndverker Håvard lager en kopi av den orginale Ingvaldsen-krakken fra 1914
Badstua
I vinduet i smia kan du se videoen Badstue fra Åkran – på leit etter skogfinske tradisjoner i Verdal. Finner arkeolog Per Steinar og Kornelia noen spennende spor?
Kulturhuset
Billettsalg, informasjon, utstillinger, restaurant og hotellet Scandic Stiklestad.
Omvisninger
Bli med guidene våre som gir deg innsyn i historien om Olav og viser deg rundt på slagstedet Stiklestad og inn i Stiklestad kirke. Egen omvisning tilpasset barn og familier. Guiding på engelsk og tysk er også tilgjengelig, bestilles på tlf: 74 04 42 00.
Besøk gjerne våre utstillinger og museumsbutikk på kulturhuset.
Utstillinger
Helgenkongens historier – tusen år i Olavs fotspor
Forfærdelig ulykke – Værdalen ødelagt
Det snakker vi ikke om – familiehemmeligheter etter krigen
Stiklestad kirke
Historien forteller at kirka ble reist over stedet Olav Haraldsson døde i 1030.
Åpen kirke fra medio. juni – medio august kl 11.00 – 18.00. Med unntak av kirkelige handlinger.
Her finner du mer informasjon om attraksjonene på Stiklestad.
Billettinformasjon
Inngang på Stiklastadir, folkemuseet og fortellinger, omvisning og utstillinger inngår i dagsbilletten som kan kjøpes på nett, i resepsjonen på kultursenteret (740 44 200) og i billettboden oppe på området.
Billettpriser:
Voksen kr 200,-
Barn under 18 år i følge med voksen: Gratis inngang.
Ungdom mellom 13 – 18 år: gratis inngang.
Stiklestadkort: Gratis inngang
HVOR ER STIKLESTAD?
Stiklestad ligger 5 km fra avkjøringen på E6 i Verdal kommune, og 4 km fra Verdal Stasjon. Følg riksvei 757. Avstand fra Trondheim lufthavn Værnes: 60 km, fra Steinkjer: 30 km og fra Trondheim: 90 km.
Innherred ligger i Trøndelag fylke og består av kommunene Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer og Snåsa som befinner seg nord for Trondheim langs E6.
Stiklestad ligger midt i et område rikt på kultur, natur og historie. For flere aktiviteter i regionen, se visitInnherred.com eller trondelag.com
Ta med familien og opplev Vikingsommer på Stiklestad i sommer! Hjertelig velkommen!